‘ruhumuzun enkazını kaldırmak’

Deprem Hatay’da yaşayan herkesi ziyadesiyle etkiledi. Ancak bazıları daha çok etkilendi tabi ki. Bu süreçte psikolojinin sağlam olması ,zihinsel dayanıklılığı,sosyal desteği ,düşüncelerini yorumlama biçimi çok etkili oldu doğal olarak.

‘ruhumuzun enkazını kaldırmak’

Bir akrabası ,tanıdığı vefat edenler yas sürecini yaşamaya devam ediyor. Yaşadığı olayların vahametine ve derinliğine yas sürecinin evrelerini o ölçüde yaşıyorlar. Yasın beş aşaması var. Kişiden kişiye süresi değişse de herkes bu aşamaları yaşar. Önce inkar eder ,sonra öfke duyar ,sonra pazarlık yapar zihin; akabinde depresyon gelir ve sonra kabullenme ile yasın duygusal yoğunluğunu azaltır zihninde.

Deprem birçok insanda yer değiştirmeye ,şehrini terk etmeye de neden oldu. Karşılaştığım insanlar ;yeni yerlerinde adapte olmakta zorlanıyorlar. Bir yere aşılmak için orada rutin oluşturmak ,orayı gezip dolaşmak,’her an gidebilirim’düşüncesinden uzak olmak ,çocuk varsa okulunu planı yapmak,evi ‘yaşam alanına’ çevirmek gerekir. Bu şekilde uyum sorunu daha kolay aşılabilir.

Deprem tabi ki evleri yıktı, tarihi yerleri mahvetti ,sosyal alanları tahrip etti ; ancak olan oldu artık. Tarihi yerlerin restore edileceğini ,evlerin daha güvenli yerlerde baştan kurulacağını,şehrimizle bütünleşmiş yerlerin minimal de olsa baştan kurulmaya başladığını düşünmek sizi daha iyi hissettirecektir.

Deprem tabi ki ;umutsuzluğumuzu,çaresizliğimizi,izole halimizi,öfkemizi,kaygılarımızı zirveye çıkardı.

Ancak;

Sevdiklerinize daha çok zaman ayırarak
Artık eskiden’ incir çekirdeğini doldurmayacak’ düşüncelere hiç takılmayarak
Daha minimal yaşamın da mümkün olduğunu bilerek
İşinize daha sıkı sıkıya bağlanarak
Bir şekilde ‘depremzedelerle’ hemhal olarak üstesinden daha verimli şekilde gelebiliriz.

Bu makale 8 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu

Merhaba, kıymetli danışan;
29.08.1989’da Antakya’da doğdum, ilköğretimimi Serinyol'da, Ortaöğretimimi Antakya'da tamamladım, lisansımı Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler’de tamamladım.

10 yıldır terapilerimi şevkle ve faydalı olma umuduyla sürdürüyorum. 8 yıl İstanbul'da çeşitli terapi merkezlerinde çalıştım, 2 yıldır Antakya'da psikolojik danışma merkezinde çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım çocuk, ergen, yetişkin, çift-evlilik, aile, emdr, kariyer, oyun terapisi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapileri..

 

Terapi sizin için ne ifade ediyor diye bir soru olsa; sağaltım, paylaşım ve katarsis derim..

Etiketler
Deprem
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Hatay - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube