Rektal kanama

Bağırsak kanaması veya rektal kanama, kırmızı kanın bağırsaklardan dışarı atılmasıdır.

Rektal kanama

Bağırsak kanaması veya rektal kanama, kırmızı kanın bağırsaklardan dışarı atılmasıdır. Bu bazen parlak kırmızı kan veya kan pıhtısı şeklinde olabilir. Bağırsak kanaması hastaları kötü huylu hastalıklar açısından endişelendirebilir. Ancak gençlerde en sık görülen neden hemoroiddir. Özellikle kronik kabızlığı olan hastalarda anüs bölgesindeki basıncın artması nedeniyle hemoroidal damarlar genişleyerek kanamaya neden olabilir. Hemoroid kanaması genellikle dışkılama sonrası dışkıda lekelenen parlak kırmızı kan, bazen de dışkılama sonrası kanama şeklinde kendini gösterir. Özellikle daha önce hemoroidal kanama geçirmiş kişilerde kanamanın nedeni büyük ihtimalle hemoroidal kanamadır.

Hemoroidin yanı sıra anal fissür gibi perianal hastalıklar, bağırsak enfeksiyonları, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, divertiküloz ve bağırsak anjiodisplazileri de kanamaya neden olabilir. Kolon kanseri bağırsak kanamasının bir başka ciddi nedenidir. Kolon kanseri yaşlılarda daha sık görülür ve bu hastalarda kilo kaybı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (yeni başlayan kabızlık veya ishal), kanamanın yanı sıra anemi (kansızlık) de görülebilir.

Bağırsak kanaması durumunda mutlaka gastroenterologa başvurulmalıdır. 

Bu makale 8 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Azar Abıyev

Uzm. Dr. Azer Abiyev Azerbaycan’da doğmuştur. 2013 yılında Azerbaycan Tıp Üniversitesinden mezun olmuştur. 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları bölümünü kazanmış, 4 yıl uzmanlık eğitim aldıktan sonra 2019 yılında mezun olmuştur. 2020 yılında yurtdışı doktorlara açılan kontenjandan derece ile Gazi Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji bölümünü kazanmış, 3 yıl yandal uzmanlık eğitimini aldıktan sonra 2023 yılında mezun olmuştur. Şu anda Ankara Koru Hastanesinde Gastroenteroloji Uzmanı olarak çalışmaktadır. Bir çok ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayınlanmıştır.

Etiketler
Rektal kanama
Uzm. Dr. Azar Abıyev
Uzm. Dr. Azar Abıyev
Ankara - Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube