Mide balonu

Obez hastalara yönelik güncel tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, bariatrik cerrahi ve endoskopik uygulamalar yer almakta olup bunlardan en yaygın olarak kullanılanı endoskopik mide balonu tedavisidir. Mide balonu ile kiloda %8-15 azalma sağlanabilmektedir.

Mide balonu

MİDE BALONU

Son zamanlarda obezite sıklığı oldukça artmıştır. Tahminen her üç yetişkinden biri aşırı kilolu veya obez olarak sınıflandırılmaktadır. Obezite hipertansiyon, hiperlipidemi, kardiyovasküler hastalık, diyabet, ortopedik durumlar, gastroözofageal reflü hastalığı, metabolik fonksiyon bozukluğu, psikiyatrik bozukluklar, obstrüktif uyku apnesi, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve kanserler gibi bir sıra hastalıklara neden olabilir.  

Obez hastalara yönelik güncel tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, bariatrik cerrahi ve endoskopik uygulamalar yer almakta olup bunlardan en yaygın olarak kullanılanı endoskopik mide balonu tedavisidir. Mide balonu obez hastalarda kilo kaybına neden olan minimal invaziv ve geçici bir yöntemdir. Sıvı dolu bir balon mideye endoskopik olarak yerleştirilir. Balon kısıtlayıcı bir mekanizma görevi görür ve yer kaplayan bir cisim olduğundan tokluk hissi verir.  Mide kapasitesi yaklaşık 1200 mL'dir ancak obez bir hasta bu hacmi üç katına çıkarabilir. Doyma hissinin oluşması için 400 mL ve üzeri balon hacmi yeterlidir.

Hangi hastalara mide balonu takılabilir?

Obeziteli bir hastanın ilk basamak tedavisi ve ilk yönetimi yaşam tarzı müdahaleleridir. Buna, beslenme, egzersiz, uyku, stres yönetimi dahildir.  

Avrupa'da Vücut Kitle İndeksinin >27 kg/m^2 olan, Amerikada  >30 kg/m^2 olan hastalarda kilo kaybını teşvik etmek için mide balonu kullanılabilmektedir.

Bunun dışında obezite cerrahisi için kilosundan ve ek hastalıklarından dolayı riskli olan hastalarda mide balonu bir köprü tedavisi olarak işe yarayabilir.

Hangi hastalara mide balonu takılamaz?

Daha önce geçirilmiş mide ameliyatları, boyutu 3 cm veya daha büyük olan büyük bir mide fıtığı, iltihabi barsak hastalıkları, psikiatrik hastalıklar, kanama bozuklukları, ciddi karaciğer hastalığı, hamilelik, hamile kalma isteği, alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı olan hastalara mide balonu takılamaz.  

Mide balonu nasıl takılır?

Endoskopik mide balonu takılması işlemi endoskopi ünitesinde yapılır. Hastalar hazırlandıktan ve damar yolu açıldıktan sonra damardan anestezik verilecek sedatize edilir. Ardından endoskopik olarak mideye balon yerleştirilir. Hastalar bu esnada herhangi ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar. İşlem ortalama 30dk sürer. Balon takıldıktan sonra hastalar 1-2 saat gözlenip, sonra taburcu edilir.

Mide balonu öncesinde ve sonrasındaki hazırlıklar ve takip nasıldır?

Mide balonu planlandıktan sonra hastaların ayrıntılı özgeçmişleri, geçirdiği veya kronik hastalıkları, operasyonları, kullandığı ilaçlar, beslenme ve diyet öyküsü sorgulanır. Bazal kan testleri yapılır. Herhangi bir engel yoksa, işlemden önce mide asitini baskılayan ilaçlar başlanır. Balon takıldıktan sonra ise hastaya bulantı ve kusmayı engelleyecek ilaçlar reçete edilir ve diyetisyen eşliğinde sıkı takip edilir.

Hastalarda ilk 1 hafta balona alışma sürecidir. Bu dönemde bulantı, kusma, karın ağrısı, kramplar görülebilir. Sonrasında ise yaklaşık %95 hastada bu şikayetler geçer. Ayrıca bu dönemde bahsedilen şikayetleri azaltmak için ilaçlar da verilebilir. Mide balonu 6 ay kaldıktan sonra endoskopik olarak çıkarılır.

 

Mide balonu ile kaç kilo verilebilir?

Yapılan araştırmalarda mide balonunun 6 ayda vücut ağırlığında yaklaşık %8-15 kadar azalmaya neden olabileceği gösterilmiştir.

 

Bu makale 2 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Azar Abıyev

Uzm. Dr. Azer Abiyev Azerbaycan’da doğmuştur. 2013 yılında Azerbaycan Tıp Üniversitesinden mezun olmuştur. 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları bölümünü kazanmış, 4 yıl uzmanlık eğitim aldıktan sonra 2019 yılında mezun olmuştur. 2020 yılında yurtdışı doktorlara açılan kontenjandan derece ile Gazi Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji bölümünü kazanmış, 3 yıl yandal uzmanlık eğitimini aldıktan sonra 2023 yılında mezun olmuştur. Şu anda Ankara Koru Hastanesinde Gastroenteroloji Uzmanı olarak çalışmaktadır. Bir çok ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayınlanmıştır.

Uzm. Dr. Azar Abıyev
Uzm. Dr. Azar Abıyev
Ankara - Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube