Psikolojide değişim herşeydir !

Psikolojide değişim herşeydir !
Sahip olduğumuz problemlerimiz bizim olumsuz düşünmemizde önemli bir etken olmaktadır. Sorunumuz çözülünce ya da eskisi kadar rahatsız edici boyutta olmadığı zamanlarda ise düşünce yapımız otomatik olarak değişmekte daha mantıklı şekilde işlemektedir.O halde sorun varken farklı sorun yokken daha farklı düşünme biçimine sahip oluyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey.. düşünme biçimimizi sorunlarımızın etkilemesine neden bu kadar çok izin veriyoruz ?


  Biz aynı biz isek o zaman değişmesi gereken kısım düşünme biçimimiz değil sorunlarımız olmalıdır. Yaşam kalitemizi arttırmak için bu düşünce dizaynını bilincimiz için oluşturmak daha kolay sorun çözme becerisine sahip olmamız ve aynı zamanda psikolojik olarak daha konforlu yaşamamızı sağlayabilmektedir.


Önemli olan değişimi bizim İSTEMEMİZ ve bunun için yapılması gerekenleri bir sıraya koyarak aşama aşama ilerlememiz gerekemektedir.


Değişimden kasıt düşünce yapımızı değiştirmek olumlu ve olumsuz düşünceleri, kendimiz ile ilgili algılarımızı yeniden düzenlemek, sorunlarımıza mantıklı yaklaşabilmek ifade edilmektedir.
Düşünce yapımızın ilk değiştirmemiz gereken şey olarak belirlenmesi hemen akabinde ne kadar rahatladığımızı ve ruhumuzun adeta nefes aldığını hissetmemizi açıkça sağlayabilecektir.
İnsan var olduğu sürece mutluluk ta mutsuzluk ta var olacaktır.


Bizim değiştirmeye çalıştığımız şey ise MUTSUZLUĞUN depresyona dönüşmemesi, ruh sağlığımıza zarar vermemesi  ve bunlar gibi daha pek çok psikolojik sorunları da beraberinde getirmesini önlemek olacaktır. Üzüntü olacaktır ama sağlıklı üzüntü kadar bir seviye de olmalıdır. Her insan sevinip üzüntü duyabilir yaşamı boyunca ancak duymuş olduğu üzüntünün sağlıklı bir boyutta kalabilmesini başarabilmek, sorunumuzun , üzüntümüze sebep olan şeylerin çok daha kısa sürede ortadan giderilmesini de beraberinde getirecektir.


Değişim bu anlamnda hayatımıza etki eden, kendimize ve tüm düşünce sistemimize etki eden bu  neden le tüm davranışlarımızı neredeyse etki altına alabilen bu duygunun olumlu yöne çevirilmesi olarak nitelendirilmelidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk

Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk
Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube