Prostat embolizasyonu

Prostat arter embolizasyonu, prostatın büyümesinden kaynaklanan semptomları hafifletmek için kullanılan minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Bu işlemde, prostat üzerine kan sağlayan arterlere embolizasyon malzemeleri enjekte edilir, böylece prostatın büyüme hızı yavaşlatılır. Prosedüre başlamadan önce, hastanın sağlık geçmişi değerlendirilir ve gerekli kan testleri yapılır. Ayrıca, hastanın rahatlaması için sedatifler verilebilir.

Prostat embolizasyonu

Prostat arter embolizasyonu, prostatın büyümesinden kaynaklanan semptomları hafifletmek için kullanılan minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Bu işlemde, prostat üzerine kan sağlayan arterlere embolizasyon malzemeleri enjekte edilir, böylece prostatın büyüme hızı yavaşlatılır.
Prosedüre başlamadan önce, hastanın sağlık geçmişi değerlendirilir ve gerekli kan testleri yapılır. Ayrıca, hastanın rahatlaması için sedatifler verilebilir.
İşlem genellikle kasık bölgesinde bir artere erişim sağlanarak yapılır. Bu artere bir kateter yerleştirilir ve prostat arterlerine ilerletilir.
Kateter ile prostat arterine ulaşıldıktan sonra, embolizasyon malzemeleri artere enjekte edilerek prostatın büyüme hızını yavaşlatır.
Embolizasyon tamamlandıktan sonra, kateter çıkarılır ve atardamar yolu kapatılır. Hastanın durumu izlenir ve gerekli bakım sağlanır.
 

Bu makale 20 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Kahraman

  1994 yılı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra radyoloji dalında uzmanlık yaptım. Girişimsel radyoloji özellikle ilgilendiğim alandır. Özellikle biopsi işlemleri (karaciğer, prostat, tiroit, meme, akciğer) başta olmak tüm biyopsi işlemlerini görüntüleme eşliğinde yapmaktayım. Karaciğer ve tiroid nodül-kitlelerinin radyofrekans ablasyon ile tedavileri uyguladığımız yöntemlerdendir. Ameliyatsız varis tedavileri (radyofrekans, venoblok, skleroterapi) halihazırda uygulmakta olduğumuz yöntemlerdir. Amaliyatsız prostat tedavisi yani prostat embolizasyonu; prostatın iyi huylu büyümelerinde yaptığımız işlem olup anjiografi ile prostat büyümlerinin tedavisini yapmaktayım. Kanser hastalarında kemoterapi tedavisi için ihtiyaç duyulan kemoterapi portu yapmış olduğumuz uygulamalardandır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sedatif
Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Kahraman
Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Kahraman
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube