Probiyotikler kilo vermenize yardımcı olur

Probiyotikler kilo vermenize yardımcı olur

Probiyotikler, bilinen birçok sağlık yararının dışında kilo vermenizde de etkilidirler.

Bu dost bakterilerimizin kilo verme sürecindeki etki mekanizmalarını aşağıda sıra ile anlatacağım .

--- Probiyotik bakteriler, sindirilmemiş diyet liflerini fermente ederek Kısa Zincirli Yağ Asitlerini üretirler.

--- Kısa zincirli yağ asitleri, asetat propiyonat ve bütirattır.

---Ve bu üretilen yağ asitleri iştahı düzenleyen hormonların (GLP-1 ve Peptit YY gibi) salınımına etki ederler.

--- Bu hormonlar mide boşalmasını geciktirir, tokluk süresini artırır ve dolayısıyla acıkmanızı geciktirirler. Yağ depolanmasını azaltırlar ve yağ yakmanızı kolaylaştırırlar.

--- Kısa zincirli yağ asitleri aynı zamanda bağırsak hücreleriniz için enerji kaynağıdır.Geçirgen bağırsak (leaky gut) sendromunda çok etkilidirler. Ve günlük enerji ihtiyacınızın %10 kadarını karşılayabilirler. Bu da kilo vermenizde yardımcı olur.

--- Kısa zincirli yağ asitlerini üreten probiyotik bakterilerin çeşitliliği ve sayısının fazla olması obezite ve kilo kontrolünde pozitif yönde etki yapar. Obez bireylerin bağırsaklarında bulunan dost bakteri çeşitliliğinin/sayısının diğer insanlardan daha az olduğu bilinmektedir.

--- Şimdi gelelim bu yağ asitlerini nasıl artıracağımız konusuna,

Bifidobacterium Animalis Lactis isimli probiyotik bakteri kısa zincirli yağ üretimini ve GLP-1 miktarını artırarak kilo kaybına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Ayrıca diyette tükettiğiniz bazı lifleri artırarak da bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Örn : kuşkonmaz , soğan ,sarımsak, enginar , yulaf . Ayrıca halis bir tereyağı kullanarak direk olarak kısa zincirli yağ asitlerinden bütirik asidi alabilirsiniz.

Bu makale 5 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır .  2015 yılında Memorial Hizmet Hastanesinde çalışmaya başlamıştır. 2018 yılına klinik beslenme ve kilo verme üzerine çalışmıştır . Bu süreçte yeni nesil beslenme modelleri ile ilgilenmiştir. Bağırsak florası düzen ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
facebook
youtube
Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube