Kırmızı etin besin değerleri

Kırmızı etin besin değerleri

KIRMIZI ETİN BESİN DEĞERLERİ: Kırmızı et, yüksek kalitede hayvansal protein içermektedir. Ayrıca fosfor, demir, çinko, magnezyum minerallerinin yanında B12, B6, B1 ve A vitaminleri yönünden zengindir; ama kırmızı et C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanına C vitamininden zengin sebze yemeği veya çiğ yeşil yapraklı salata eklenmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliği sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde kırmızı etin içerdiği demirin emilimini artırır.Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, salata veya sadece etli sebze yemeği doğru seçenek olacaktır.

Dana, koyun, kuzu etlerinin 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji bulunmaktadır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir.

SAKATAT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN: Özellikle bayram dönemlerinde sakatat tüketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolü yüksek olan kişilerin sakatat tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol miktarı ortalama 3 kat arttığı için tüketim miktarını düşürmek gerekiyor.

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ:Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme yöntemine de dikkat etmemiz gerekiyor.Etler mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. İlk kesim günü et sertliği belirgin olacağından pişirme ve sindirim sorunları yaşama riski oldukça yüksektir. Mide ve sindirim problemi olan bireylerin mümkünse eti bir gün sonra tüketmeleri oldukça önemlidir. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin görünür yağları mutlaka ayıklanmalı, ayıklansa bile kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğin yüksek, ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 olduğu unutulmamalıdır.

Toplum olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Fakat bol yağ ile hazırlanan bu yöntem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme yöntemi olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini öneriyoruz.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuncay Kelbaş

BESLENME ve DİYET UZMANI DİYETİSYEN Tuncay KELBAŞ, 1986 yılında Gaziantep’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Gaziantep’te dereceyle bitirmiştir.  Mezuniyet sonrası 2 Yıl Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda Mutfak Personeli Olarak Çalışmıştır. 2008 Yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandı. Üniversite eğitim süresince, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTALERİ, MEHMET KEMAL DEDAMAN HEMATOLOJİ ONKOLOJİ HASTANESİ, SEMİHA KİBAR ORGAN NAKLİ VE DİYALİZ HASTANESİ, YILMAZ - MEHMET ÖZTAŞKIN KALP HASTANESİ, MUSTAFA ERASLAN VE FEVZİ MERCAN  ÇOCUK HASTANESİ VE GEVHER NESİBE HASTANESİNDE TAM ZAMANLI BİR YIL BOYUNCA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE STAJYER DİYETİSYEN OLARAK EĞİTİMLERİNİ ALMIŞTIR. KURUM STAJYERİ OLARAK, ERCİYES ÜNİVERSTESİ PERSONEL YEMEKHANESİ, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YEMEKHANESİ, ERCİYES Ü ...

Etiketler
Besin değeri
Dyt. Tuncay Kelbaş
Dyt. Tuncay Kelbaş
Gaziantep - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube