Presbiyopi nedir?

Presbiyopi nedir?

40 yaşın üzerindeysiniz, menüyü veya gazeteyi daha net görebilmek için daha uzun kollara ihtiyacınız varmış gibi hissedebilirsiniz. Öyleyse, presbiyopi dünyasına hoşgeldiniz.

Kısaca, presbiyopi, 40-45 yaşına gelen herkesi etkileyen bir göz problemidir. Bu noktada, yakındaki nesneler bulanık görünmeye başlar.

Okuduğunuz kitabı net görebilmek için kollarınızı gözlerinizden öteye u-z-a-t-m-a-n-ı-z gerekebilir. Tabii ki, kollarınızı uzatmanın bir sınırı var.

Öyleyse presbiyopi’ye nasıl bir çare bulunabilir? Okumaya devam edin!

Presbiyopi’yi daha iyi anlatalım

Söylediğimiz gibi, presbiyopi belli bir yaşa gelince %100 hepimizi etkiler.

Sık görülür ve neyse ki kolaylıkla düzeltilebilir. Fakat muhtemelen 40’lı yaşların ortalarında presbiyopiye neden olan şeyi merak ediyorsunuz. İşte cevap.

Gözümüzün içerisinde, göz bebeğinin tam arkasında, kristal mercek bulunmaktadır. Işığı kırmaya veya yansıtmaya yardımcı olur ve retinaya gönderir. Onu odaklanmaya yarayan bir kamera merceği gibi de düşünebilirsiniz. Yaşla birlikte kristal mercek esnekliğini yitirir ve 60’lı yaşların başına kadar kötüye gider. Bu da gözlerinizin bir zamanlar gençliğiniz olduğu kadar iyi odaklanmasını engeller.

Bunu önlemek için yapabileceğiniz alıştırmalar var mı diye merak ediyor olabilirsiniz.

Maalesef hayır.

Fakat problem meydana gelir gelmez düzeltmek için izleyebileceğiniz adımlar var.

Presbiyopi nasıl düzeltilir

Eğer aile üyeleriniz presbiyopi belirtilerine benzeyen durumlar yaşıyorlarsa - belki bulanık görme veya yakındaki objelere odaklanmakta zorluk çekme - göz doktorunuza danışın.

Unutmayın, bir insan 40'lı yaşlardan önce nadiren presbiyop olur. Hiperopi, veya “yakını görememe” olabilir. Belirtileri presbiyopi ile benzerdir fakat tamamen farklı bir durumdur. (Hiperopi hakkında daha fazlasını öğrenin .) Astigmat da olabilir.

Presbiyopi olduğunuzdan emin olduktan sonra, düzeltmek için neler yapabileceğinizi keşfetme zamanı.

Presbiyopi gözlükleri

Durumunuza göre, gözlüklerinizi sadece okurken takabilirsiniz. Bu nedenle pek çok kişi bu tip gözlüklere “okuma gözlüğü” der. Peki gözlüklerinizi herkesin içinde takmak istemezseniz? O zaman...

Presbiyopi kontakt lensleri

 Multifokal lensler yakın ve uzaktaki nesneleri okuyabilmenize ve aynı zamanda gözlüklerinizin cebinizde kalmasına yardımcı olur. Günümüzün silikon hidrojel kontakt lensleri on sene veya daha eski zamanın lenslerinden daha rahattır ve onlardan daha uzun süre kullanılabilir.

Presbiyopi cerrahisi

Presbiyopi’ye çare olarak cerrahiyi de düşünebilirsiniz. LASIK veya CK (Kondüktif Keratoplasti), presbiyopi için monovizyon bir çözüm getirebilir. Bu sayede, uzaktaki nesnelere odaklanmak için bir gözünüzü, yakınınızdaki nesneler için ise diğer gözünüzü kullanabilirsiniz.

Kulağa tuhaf mı geliyor? Aslında değil.

Kamera benzetmesine geri dönersek, bu biraz iki mercek kullanmak gibi— uzak için bir tane telefoto mercek ve yakındaki küçük nesneler için bir tane makro mercek. Presbiyopi için ayrıca bir de monovizyon lensleri vardır ki onlar da aynı şeyi yaparlar.   

Presbiyopi kaynaklı görme problemlerinin sizi üzmesine izin vermeye gerek yok. Hepimize olur ve öğrendiğimiz gibi, düzeltmenin birkaç yolu mevcuttur. 40 yaşın üzerindeyseniz ve presbiyopiniz olup olmadığını merak ediyorsanız göz doktorunuzla bir randevu ayarlayın.

Durum sadece daha da kötüleşecek,baş ağrısı ve bulanık görüşe eşlik eden zorluklara katlanmanıza gerek yok. Dünyanızı net görmek için gerekli adımları bugün atın.

Hepinize sağlıklı ve mutlu ,bir hafta olması dileklerimle…

Op.Dr.Ahmet UMAY (Bristol Unıversity / UK.2013)

Kaynak : “Cooper Vision UK”

                “ Live Brightly 2012 Eyes of Treatmens”

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Presbiyopi nasıl tedavi edilir
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube