Postpartum depresyon ( doğum sonrası depresyonu) için destek alma zamanı

Postpartum depresyon ( doğum sonrası depresyonu) için destek alma zamanı

Postpartum depresyon (doğum sonrası depresyonu) çeşitleri hayat kalitemizi çok düşürür, tedavisi geciktikçe kalıcı olumsuz sonuçları olabilir bu sebeple, kesinlikle vakit kaybetmeden profesyonel yardım alınmalıdır.

Annelerin %15’inde görülür ( ilk 4-6 hafta)

Bebeğe bakımı daha da zorlaştırmaktadır.

Hormonal yoğunluktan dolayı annenin kendisine yada bebeğe zarar verici davranış eğilimi görülebilir.

Emzirmeden dolayı tedavide antidepresan ilaç kullanımı zordur.

Kültürümüzde, eskilerde, Anadolu’da, doğum yapan kadının yanında 40 gün refakatçi kalma geleneği vardı. Doğum yapan kadının kendine zarar vermesi, yada çaresizlik ve korku duygularından dolayı bebeği ile yeterince ilgilenememesi ihtimaline karşılık, anneni yanında kalan refakatçiler destek olurdu.

Yapılan araştırmalarda Kişilerarası İlişkiler Psikoterapi yönteminin doğum sonrası depresyon tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Eğer siz yada yakınınız doğum sonrası depresyonu yaşıyorsanız psikoterapi destek almak en uygun seçenek olacaktır.

Bu makale 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Perihan Aydın

Klinik PsikologPerihan Aydın ;1987 yılında Bursa'da doğmuştur. 2009 yılında SAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansımı Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Bitirme çalışmasını "Anksiyete Bozukluklarının Bilişsel Davranışçı Terapisi" üzerine yapmıştır. İkinci yüksek lisans olarak Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Yönetimi bölümünden mezun olmuştur. Psikoterapi ekolünde kanıta dayalı ekollerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Kişiler Arası İlişkiler Terapisi ekollerini benimsemektedir.  Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibi ile Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneğinden almıştır. Şema Terapi eğitimini,  Uluslararası Şema Terapi Topluluğu bünyesinde Alp Karaosmanoğlu’ndan almıştır. Süpervizyon eğitimime devam etmektedir.Kişiler ...

Etiketler
Doğum sonrası depresyon
Klinik Psikolog  Perihan Aydın
Klinik Psikolog Perihan Aydın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube