Polikistik over sendromu ve kilo kontrolü

Polikistik over sendromu ve kilo kontrolü

PCOS' lu kadınların çoğu kilo sıkıntısı yaşamaktadır ve bunun temel nedeninin PCOS' lu bireylerde sıklıkla görülen insülin direnci olduğu kabul edilmektedir. Bunun dışında PCOS' lu kadınlarda yağ hücrelerinin normal kadınlardan daha büyük olduğunu gösteren çalışmaların yanı sıra normal kilolu PCOS' lu kadınların PCOS' lu olmayan kadınlara göre vücutlarında daha fazla yağ kütlesi olduğunu gösteren bulgular da mevcut. Yani maalesef PCOS kilo almayı kolaylaştıran bir kondisyon ve kilo alındıkça da görülen semptomlar ağırlaşıyor. Bu noktada beslenme, hareket gibi yaşam tarzı öğeleri kilo ve hastalığın semptomlarını yönetmek için büyük önem taşıyor. PCOS hamile kalmakta zorluklara neden olabiliyor ve kontrol altında tutulmazsa kısırlığa neden olabiliyor. Gebe kalmakta zorlanan PCOS'lu bireylerde kilo kaybı tavsiye edilen birincil yöntemdir. Vücut ağırlığının %5-10'unun kaybedilmesi durumunda hem semptomların hafiflediği hem de gebelik ihtimalinin arttığı bilinmektedir.

Kısaca kilo kontrolü PCOS'un kötüleşmemesi için en önemli faktör Fazla kilolu bir PCOS'luysanız kilo almamaya odaklanmak ve verebiliyorsanız birkaç kilo da olsa yağ kaybı, semptomlarınızı hafiftletmek için yeterli olacaktır.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube