Polikistik over sendromu (pkos)

Polikistik over sendromu (pkos)

Polikistik over sendromu; genetik bileşeni olan, üreme çağındaki kadınların %5-10’unda görülen endokrin ve metabolik bir bozukluktur. Ağırlık kazanımı çoğu polikistik over sendromlu bireyde rastlanan bir klinik belirtidir. Bununla ilişkili olarak yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, tip 2 diyabet, dislipidemi komplikasyonları da gerçekleşmektedir. Polikistik over sendromlu bireylerde obezite görülme riski yüksek olduğu için insülin direnci görülme olasılığı bir kat daha artmaktadır.

Uzun dönem sağlık risklerinde kanser başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar ve glukoz intoleransı/tip 2 diyabet yer almaktadır.

Kilo ve insülin direnci polikistik over sendromunda çok sık görülen bir durum olmasından kaynaklı bireyin besin tüketimi çok önemlidir.
Uygun besin tüketimi ile klinik ve biyokimyasal anormalliklerin olması engellenir.

Yeterli ve dengeli beslenme üreme fonksiyonları açısından da önemli pozitif etkileri olmaktadır.

Bütün bu pozitif etkileri ortaya çıkarmak için polikistik over sendromunda obezite tedavisi kaçınılmaz olmalıdır. Tedavi sürecinde bireysel farklılıklar dahilinde uygun enerji alınıp diyetteki makrobesinler

%30 yağ

%15 protein

%55 karbonhidrat

<300 mg kolesterol şeklinde olmalıdır.

Polikistik over sendromu bir hastalık değil sadece yeterli ve dengeli beslenme şartı olan bir durumdur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Pkos
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube