Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu
Polikistik over sendromu (PCOS) Türkiyede sık rastlanan bir hormonal rahatsızlıktır. Ayrıca klinik anlamda yarattığı yumurtlama problemine bağlı olarak infertiliteye yol açması nedeni ile son derece önemlidir. Öncelikle tanısının konulması ve hastanın detaylı bilgilendirilmesi gereklidir. Kendi içerisinde farklı alt gruplara ayrılmaktadır ve bu alt grupların tedavisi seçenekleri de farklıdır.
Gerek yumurtlama tedavisi gerek aşılama tedavisi ve gerekse tüp bebek tedavisinde diğer hasta gruplarına göre ciddi farklılıkları vardır. Tedavi cevabı ve gebelik şansı yüksek olmakla birlikte tedavi detayları çok önemlidir. Yüksek başarı için temelde hem kişiye özel tedavi seçeneği iyi bir şekilde belirlenmeli hem de yan etki yaratmadan ve komplikasyona yol açmadan yüksek gebelik şansı verilmelidir.
PCOS de uygulanacak tüm tedavilerde kişisel cevap eşiği önemlidir. Bu eşiğin altında cevap alınamazken üzerinde aşırı yanıt ve buna bağlı ciddi sağlık problemleri olabilmektedir ve zaman zaman bu problemler hayati tehlike yaratabilmektedir. Tedavi eşiği her hasta için ve aynı hasta içerisinde bile farklı tedavilerde değişken olabilmektedir. Özetle PCOS tedavisi ciddi ve uzmanlık gerektiren bir konudur.
Yumurtlama tedavisi ve aşılama tedavisinden yanıt alınamadığında ya da gebelik elde edilemediğinde tüp bebek tedavisi gündeme gelmektedir.
 IVM tedavisi dikkatle ve uygun hasta grubuna sunulması gereken ve gebelik şansı % 30-35 arasında değişen bir opsiyondur. IVM tedavisinde  hormon tedavisinin yan etkileri görülmemektedir. Fakat çeşitli endikasyonlar ile tüm hasta grubuna uygun değildir. Normal tüp bebek tedavisi yani hormon uyarısı ile uygulanan konvansiyonel tedavilerin uygulanması gereken birçok vaka bulunmaktadır. Bu grubu şu şekilde sıralayabiliriz: ultrasonik over görünümüne göre IVM tercih edilmeyen vakalar, öncesinde başarısız IVF denemeleri olan vakalar ve çifte özel olarak diğer detaylar ile değerlendirildiğinde öncelikle hormonal uyarı ile tüp bebek tedavisi verilmesi gereken vakalar. Şunuda vurgulamak gerekirki IVM ile kıyasla hormonal uyarı ile tüp bebek tedavisi % 40-50 gibi daha yüksek başarı şansına sahiptir.
Tüp bebek tedavisinde PCOS vakalarında hasta detaylı değerlendirilmelidir. Yaşına, hormonal özelliklerine göre, kilosuna göre ve USG de over özelliklerine göre hormon dozu ve çeşidinin ayarlanması son derece önemlidir. Vakanın cevap vereceği eşik değerin belirlenmesi hayati önem taşır. Böylelikle istenilen sayı ve kalitede yumurta alınabilir ve böylece yüksek dölleme oranları ve yüksek gebelik oranlarına ulaşılmaktadır. Ayrıca dondurmak için de transfer sonrası embriyolar kalmaktadır. Bazı vakalarda uygulanan hormon tedavisi çok titizlikle organize edilse de aşırı uyarılma sendromu yani karın şişliği, vücutta sıvı toplanması, ileri vakalarda solunum sistemi, böbrekler, pıhtılaşma sistemini de etkileyerek tam bir sistemik rahatsızlık şeklinde hayatı tehdit eden tablolar ortaya çıkabilmektedir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aygül Demirol

Prof. Dr. Aygül Demirol
Prof. Dr. Aygül Demirol
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube