Anestezi bilgilendirme rehberi

Anestezi bilgilendirme rehberi

Anestezi Bilgilendirme Rehberi

Tanı ve/veya tedavi amaçlı bir girişim için anestezi almanız gerekmektedir.Bu broşür sizi

Anadolu Sağlık Merkezindeki anestezi uygulamaları konusunda bilgilendirmek  üzere hazırlanmıştır.

Girişim Randevusu Aldığınızda

Anestezi altında tanı ve/veya tedavi amaçlı bir işlem için doktorunuz tarafından randevu listesine alındığınızda,Anadolu Sağlık Merkezi Anesteziyoloji Polikliniğine yönlendirilirsiniz.

Burada görüşeceğiniz anestezi uzmanı, mevcut hastalığınız, o andai sağlık durumunuz, öz ve

Soygeçmişiniz, alışkanlıklarınız, alerji durumunuz ve kullandığınız ilaçlarla ilgili sizden detaylı bilgi alıp, genel vücut muayenenizi yapar.

Anestezi doktorunuz, anestezi uygulamanızın en güvenli ve konforlu koşullarada gerçekleşebilmesi için, klinik durumunuzun ve geçireceğiniz girişim türünün gerektirdiği bazı laboratuvar tetkiklerinin(kan testleri,ekg,göğüs röntgeni vb.) yapılmasını isteyebilir. Bu tetkikler o gün veya girişim için hastaneye yattığınızda yapılarak, sonuçları anestezi doktorunuz tarafından değerlendirilir.

Anestezi doktorunuz sizi, geçireceğiniz girişim türüne uygun anestezi seçenekleri, girişim ve anesteziye hazırlık anlamında yapabilecekleriniz.(anestezi öncesi açlık, sigara bırakma- azaltma,kullandığınız ilaçlara devam edip etmeme vb.) konusunda bilgilendirir.

Hastaneye Yattığınızda 

Anestezi doktorunuz girişim öncesinde size odanızda görür. Poliklinik görüşmesindeki bilgilerin üzerinden geçip, son sağlık durumunuzu değerlendirmek amacıyla tekrar genel vücut muayenenizi yapar, laboratuvar sonuçlarınızı değerlendirir.

Anestezi doktorunuz,anestezi öncesinde verilecek olan sakinleştirici ilaç(amacı,veriliş şekli,türü vb.) konusunda sizi bilgilendirir.

Ameliyathane

Odanızdan ameliyathaneye kat hemşiresi tarafından getirilirsiniz. Bekleme odasında bir süre dinlendikten, cerrahınızın ve anestezi doktorunuzla burada tekrar görüştükten sonra ameliya odasına alınırsınız. Burada cerrahınızın yardımcı ve anestezi doktorunuzun dışında, asistan doktorlar, ameliyat hemşiresi, anestezi teknikeri ve diğer yardımcı ağlık personelinden oluşan kalabalık bir kadro ile karşılaşırsınız.

Ameliyat masasına alındıktan sonra,bir damar yolu açılmasını ve çeşitli kablolar aracılığıyla yaşmsal verilerinizin monitorize edilmesini takiben,anestezi doktorunuz anestezi uygulamanızı başlatır. Cerrahi bölgenin steril olarak temizlenip örtülmesiyle ameliyat başlar.

Anestezi doktorunuz tüm ameliyat boyunca bütünü yaşamsal verilerinizi gelişmiş teknolojik aletler aracılığıyla sürekli olarak izler, normalden sapmaları anında saptayıp tedavi eder ve ameliyatınızın güvenli ve konforlu bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı tedaviniz de anestezi doktorunuz tarafından düzenlenir.

Ameliyat  bitiminde, anestezi doktorunuz tarafından uyandırıldıktan sonra,anestezinin etkisinden tamamen çıkana kadar dinleneceğiniz, yine ameliyathane sınırları içindeki dinlenme odasına götürülürsünüz. Burada anestezi doktorunuzun talimatları doğrultusunda, deneyimli hemşireler tarafından takip edilip, gerekli tedaviniz düzenlendikten sonra, anestezi doktorunuzun uygun gördüğü zamanda odanıza çıkarılırsınız.

Anestezi doktorunuz ameliyat sonrası dönemde sizi odanızda ziyaret ederek, şikayetlerinizi değerlendirir ve gerekli tedavi düzenlemelerini yapar.

Anestezi Türleri

Farklı uygulama şekilleri ve kullanımları olan üç tür anestezi yöntemi vardır:

Genel anestezide hasta, ağrısızlık ve genellikle kas gevşekliğinin de eşlik ettiği fizyolojik bir uyku haline sokulur. Anestezi, damar içine yapılan ve/veya hastaya solutan ilaçlarla sağlanır. Tüm ameliyat süresince anestezi uzmanı tarafından her an ayrıntılı olarak takip edilen, normalden sapmalarda ise tedavi edilen hasta,ameliyat bitiminde uyandırılır.

Bölgesel anestezide belirli bir vücut bölgesinin sinir ağı, anstezi uzmanı tarafından yapılan lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile devre dışı bırakılarak, o bölgede ağrısızlık sağlanır. Bu yöntemin en sık kullanılan tipleri epidural anestezi, spinal anestezi ve periferik bloklardır. Hasta, ameliyat süresini isteğe veya ihtiyaca bağlı olarak, tam uyanık veya ilaç verilerek hafif uykulu durumda geçirir ve anestezi uzmanı tarafından her an takip edilir.

Lokal anestezide, özel bir anestezik ilaç, cerrah tarafından işlemin yapılacağı doku etrafına verilerek sınırlı bir bölgenin uyuşması sağlanır. Anestezi doktoru, hastaya damar içinden ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar vererek, hastanın cerrahi süreci daha rahat geçirmesini sağlar. (Sedoanaljezi;Monitorize Anestezi Bakımı). 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Anestezi
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube