Planlı gebelikte psikolojik hazırlık

Gebeliğin planlanması, anne-baba adayları ve bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu planlamada, psikolojik hazırlık ihmal edilen noktalardan biri olabiliyor. Gebelik dönemi, anne ve bedeni için bir stres unsurudur. Bu stres unsuruyla birlikte zaman içinde temeli oluşmuş psikolojik rahatsızlıklar gün yüzüne çıkabiliyor. Bu durum anne bebek sağlığı, bağlanma problemleri ve yeme bozuklukları açısından önem taşıyor.

Planlı gebelikte psikolojik hazırlık

   Hayatla ilk tanıştığımız an: Doğum. Bu kadar önemli bir karşılaşmaya anne adaylarının, gebelerin hazırlığı oldukça önem taşıyor. Bu hazırlıkların belki de en önemlisi, en ihmal edileni psikolojik hazırlık olabiliyor.

  En başa dönelim… Doğuma hazırlık gebeliğin planlanması ile başlamalıdır. Planlı gebelik demek; vücudun, psikolojinin buna hazırlanması demektir. Beslenme örüntülerinin iyileştirilmesi, plesentaya geçebilecek zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, beden kayıtlarının iyileştirilmesi bu sürecin içindedir. Örneğin anne ve babanın kullandığı alkol ve sigaranın plesentaya geçmemesi için en az 6 ay süreye ihtiyaç vardır. Planlı gebelik, patoloji oranını ve infertilite oranını düşürmektedir.

   Gebelik doğal olarak, başlı başına beden için bir stres unsurudur. Bu nedenle, o güne kadar altyapısı oluşmuş psikolojik rahatsızlıklar bu büyük stres unsuru ile gün yüzüne çıkabilir. Gebelikte bu durumlarla baş edilmesinin, gebelik öncesi zamana göre daha zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Daha zor ve hatta tehlikeli olan kısmı ise, bu rahatsızlıkların fark edilmemesi, hamileliğin doğal semptomları sanılmasıdır. Örneğin yiyememe, bir psikolojik rahatsızlığın semptomu olabilir fakat aynı zamanda hamilelikte yaşanan doğal belirtilerden biri olduğu için doğru değerlendirme yapılamayabilir. Bebeğin yetersiz beslenmesi de bu dönemde en istemediğimiz şeydir.

Gebelik öncesi beslenme örüntülerinin iyileştirilmesinin önemli olduğunu söylemiştik. Peki neden? Gebelikten önce, kişide bir yeme bozukluğu varsa gebelik döneminde bu tetiklenebilir ve tekrarlayabilir. Gebe bebeği 3 şekilde besler: Gıda, hormon, duygu. Stres hormonu olarak anılan kortizol hormonu bebeği ve anneyi çeşitli şekillerde olumsuz etkilemektedir. Bu durum, özellikle anne-bebek bağlanmasında önemli rol oynar. Bu konuyu ayrıntılı olarak bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.

Bu makalede, planlı gebeliğin psikolojik öneminden kısaca bahsettim. Ne yapılması gerekiyor kısmına gelecek olursak; ebeveyn olma, bu süreci planlamaya başladığınızda başlar. Bu noktadan itibaren, bu alanda yetkin, bütüncül yaklaşımlı bir doktor, beslenme uzmanı ve psikolog ile çalışmak sağlıklı olacaktır.

Bu makale 20 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Senem Görç

Senem Görç, Psikoloji Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlayarak Klinik Psikolog unvanını almıştır. Yüksek lisans sürecinde, Bilişsel ve Davranışçı Terapiler teorik eğitimini ve süpervizyonunu tamamlamıştır. Bu süreçte, Kognitif ve Davranışçı Terapiler Derneği tarafından verilen ve 3.kuşak Bilişsel Davranışçı Terapilerden biri olan Kabul ve Adanmışlık Terapisi (ACT) eğitimini almıştır. Süpervizyon süreçlerini tamamlamasının ardından Bi’şey Seans Danışmanlık kapsamında yürütülen öğrenci seans destek projesinde, üniversite öğrencilerine yönelik erişilebilir psikoterapi desteği vermiştir. Bununla birlikte, yetişkinler ile yüzyüze ve online olarak danışan kabulüne başlamıştır. Beslenme Psikolojisi eğitim modüllerini tamamlamış olup duygusal yeme, yeme bozuklukları alanında da çalışmalarını sürdür ...

Etiketler
#hamilelik
Klinik Psikolog  Senem Görç
Klinik Psikolog Senem Görç
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube