Periferik arter hastalığı nedir, semptomlar nelerdir?

Kalbi besleyen damarlar haricindeki diğer damarların daralması, tıkanması.

Periferik arter hastalığı nedir, semptomlar nelerdir?

En çok bacak atar damarlarında görülür. Darlık ve tıkanıklık anlamına gelmektedir. Doğduğumuzda atar damarların iç çeperleri pürüzsüz iken zamanla atar damar iç çeperlerinde yağ, kolesterol artıkları, lökosit ve kalsiyum yığılabilir. Bu sürece damar sertliği de diyoruz. Tıbbi ismi ile beraber ateroskleroz diyoruz.

Bu hastalık kimlerde görülür biraz da ona değinelim.

Sigara, şeker, alkol, hareketsizlik, obezite, beslenme bozukluğu, kolesterol, yüksek tansiyon hastalarında görülmesi kuvvetle muhtemeldir. 

Sigara, alkol bırakılmalı, şeker, tatlı tüketilmemeli, bol miktarda hareket, egzersiz yapılmalı. 

 

Bu makale 20 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Erinç Can

Doç. Dr. Erinç Can, 8 Mart 1987 tarihinde İzmir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini İzmir'de, lise eğitimini Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. 2005 yılında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmış olup aynı üniversiteden 2011 yılında mezun olmuştur. 2011 yılında Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesinde Kardiyoloji anabilim dalında uzmanlık eğitimine başlamış olup, 2015 yılında uzmanlık eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Van'da doğu hizmetini tamamlayarak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesinde görev almıştır. 2019 yılında ÜAK tarafından doçent unvanını almaya hak kazanmış olup büyük başarıya imza atmıştır. Manisa Devlet Hastanesi'nde görevine devam ettikten sonra kamu hizmetini noktalamış olup, kendi kliniğinde hastalarına hizmetini devam ettirmektedir. Erinç CAN; spora olan sevgisi ile yan dal olarak spor hekiml ...

Etiketler
Periferik arter hastalığı
Doç. Dr. Erinç Can
Doç. Dr. Erinç Can
Manisa - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube