Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Parkinson hastalığında temel olarak azalan nörotransmiter ( sinir hüccresi bilgi taşıma hormonu) DOPAMİN'dir. Dopamin istemli hareketlerin kolaylaştırılmasında ve hareketlerin geçişlerinde ince ayar gereken durumlarda görev yapar. Motor system dışında düşünme, mutluluk, haz gibi farklı durumlarda da etkilidir. Dopamin kan- beyin bariyeri denilen beyni koruma altına alan bir tür filtreyi geçemez. Ancak onun öncü maddesi bu bariyeri geçerek beyin dokusunda ihtiyacı olan hücre gruplarına ulaşır. Bu öncü maddenin adı LEVO-DOPA'dır. Bu nedenle Parkinson ilaçlarının içinde levo-dopa vardır.
Nasıl beslenelim?
Levo-dopa sindirim sisteminden emilirken eğer proteinler ile karşılaşırsa emilemiyor ve etkisiz hale geliyor. Bu nedenle levo-dopa preparatı (Stalevo, Sinemet, Madopar) kullanan hastalarımızın aşağıdaki kurallara dikkat etmesi önemlidir:

İlaçlarını yemeklerden bir saat once ve bir saat sonra alacak şekilde ayarlamaları gerekir.

İlaçları bir bardak su  ile içmek, mümkünse içtikten sonra odada dolaşmak emilimini hızlandırır.

İlaç saatları hergün sabit saatlerde olmalı, yemek saatleri ona gore ayarlanmalıdır.

Vitamin kullanalım mı?
B12 vitamini levo-dopa kullanımı ile beraber düşmeye meyil eder. B12 düşmesiyle unutkanlıkta önemli olan HOMOSİSTEİN denilen maddenin artması ilişkilidir. Bu nedenle hastalarımızın belli aralıklarla kan B12 ve folik asit ayrıca homosistein düzeylerini ölçeriz.
B12 vitamin takviyesini ayda bir kez kalçadan iğne ile yapmak daha verimlidir. Çünk ağızdan alınan preparatlarda emilim problemi yaşanabilir. Daha da önemlisi B VİTAMİN KOMPLEKSLERİ LEVO-DOPA İÇEREN İLAÇLARIN ETKİNLİĞİNİ AZALTIR.
Bakla ?
Yeşil bakla dopamin içerir ve levo-dopa kullanan hastalarda büyük porsiyon ve yoğurt konmadan yenirse zehirlenme benzeri bulgu yapar. İlaç olarak kullanımı zor olan bakla pratikte tedaviye olumlu etki göstermez.
Çalışmalar Co ezim Q 10 ve mavimsi ( yaban mersini, siyah üzüm gibi)  renkli meyvelerin hücre yaşlanması açısında faydalı olduğunu destekler.

Bu makale 20 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Dilek İnce Günal

Etiketler
Parkinson oluşumu
Prof. Dr. Dilek İnce Günal
Prof. Dr. Dilek İnce Günal
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube