Migren nedir?

Migren  nedir?

Migren baş ağrısı ile karakterize bir hastalık olarak bilinir. Ancak baş ağrısı yanısıra veya baş ağrısı olmaksızın nörolojik ve gastrointestinal bulgular ön planda farklı şikayetlerin de eşlik edebildiği bir tablodur. Migren ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Gastrointestinal bulgular olarak bulantı, kusma ve bazen ishal görülebilir. Işık, ses ve koku hassasiyeti gelişebilir. Nörolojik bulgular olarak baş dönmesi, görme ile ilgili bozukluklar (ışıklı, perdeli görmeden tamamen görememeye kadar), uyuşukluk, kısmi güçsüzlük ve felç, konuşmada bozukluk olabilir. Bazı migren atakları sadece baş ağrısı ile seyrederken, bazılarında tüm bu bulguların hepsi görülebilir. Daha çok çocuklarda olmak üzere sadece bulantı kusma ile seyreden migren atakları da vardır.

Genelde yarım, zonklayıcı baş ağrısı olan hastalarda atağı stres, açlık, uykusuzluk, bazı yiyecekler, lodos, adet dönemi hormonal değişimler ön planda tetikleyebilir. Migren hastalığı daha çok kadınlarda görülür. Migren çoğunlukla genç ve orta yaş grubunda (20-50 yaş aralığında) görülmektedir.  Bu yaş grubunda her beş kadından birinde migren vardır.  1 yaşından itibaren çocuklarda da migren tanımlanmıştır. Her yaşta başlayabilir ancak 50 yaşından sonra başlaması olağan değildir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emel Gökmen

Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, 1967 yılında Muğla’da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1999 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur. 2004 yılından beri integratif tıp alanındaki çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, hastalıkların nedenlerini araştırmaya yönelmişmiş olup İntegratif tıp yani nöral terapi, akupunktur, homeopati, manyetik alan tedavisi yöntemleri ve klasik tıp eğitimini birleştirmiş ve böylece “Gökmen Yaklaşımı” algoritmasını geliştirmiştir. Bu yaklaşım; migren ve baş ağrıları başta olmak üzere bel-boyun ağrıları ve fıtıkları, baş dönmesi, kulak çınlaması, fibromiyalji, huzursuz bacak sendromu gibi bazı hastalıklarda ha ...

Etiketler
Migren nasıl tedavi edilir
Uzm. Dr. Emel Gökmen
Uzm. Dr. Emel Gökmen
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube