Doktorsitesi.com

PANİK ATAK MI GEÇİRİYORUM?

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
22 Aralık 2015399 görüntülenme
Randevu Al
PANİK ATAK MI GEÇİRİYORUM?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Panik Atak: Modern Çağın Getirdiği Yoğun Kaygı Nöbetleri

Panik atak, başta panik bozukluk olmak üzere birçok psikiyatrik sorunda ve bazı fiziksel hastalıklarda görülebilen, beklenmedik bir anda ortaya çıkan yoğun bir kaygı ve korku nöbetidir. Türkiye gibi belirsizliklerin ve krizlerin yaşanabildiği toplumlarda bu rahatsızlığın görülme sıklığı oldukça yüksektir. İstatistiklere göre, toplumdaki her 100 kişiden yaklaşık 3-4’ü hayatının bir döneminde bu hastalığı geçirmiş ya da halen yaşamaya devam etmektedir.

Panik Atağın Artış Nedenleri ve Çevresel Faktörler

2000 yılından itibaren özellikle büyük şehirlerde panik atak vakalarında ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Bu artışın arkasında yatan temel nedenlerin; göç, terör, trafik yoğunluğu ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, modern yaşamın getirdiği aşağıdaki faktörler de süreci tetiklemektedir:

  • Hormonlu gıdalar ve ayaküstü (fast-food) beslenme alışkanlıkları.
  • Teknolojik kirlenme ve globalleşen dünyaya uyum sağlama sancıları.
  • Yaşam biçimindeki radikal değişiklikler.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Bir nöbetin panik atak olarak adlandırılabilmesi için aşağıda belirtilen fiziksel ve ruhsal semptomların en az 4-5 tanesinin aynı anda görülmesi gerekir. Nöbetler genellikle 10-15 dakika içinde zirveye ulaşır; ancak bazı durumlarda bu süre bir saate kadar uzayabilir. Nöbet sonrasında bireyde 1-2 gün sürebilen depresif bir ruh hali oluşabilmektedir.

Yaygın Fiziksel ve Ruhsal Belirtiler:

  • Kalp çarpıntısı, kalbin yerinden fırlayacakmış hissi ve göğüste basınç.
  • Terleme, üşüme veya ani ateş basmaları.
  • Titreme, sarsılma ve boğulma hissi (nefes kesilmesi).
  • Bulantı, karın ağrısı ve şişkinlik.
  • Baş dönmesi, sersemlik ve çevredeki nesnelerin küçüldüğü algısı.
  • Kontrolü kaybetme, çıldırma veya ölüm korkusu.

Panik Bozukluk Kimlerde Görülür?

Panik bozukluk her yaşta başlayabilse de en sık 20-30 yaş aralığında ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar, bu rahatsızlığın demografik özelliklerine dair şu verileri ortaya koymaktadır:

KategoriGörülme Sıklığı / Durumu
CinsiyetKadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazladır.
YerleşimŞehir yaşamında kırsal bölgelere göre daha sık rastlanır.
Medeni DurumEvlilerde, dul veya boşanmış kişilere göre daha az görülür.
Sosyo-EkonomikEkonomik, etnik veya kültürel bir ayrım gözetmez.

Panik Atağa Yatkın Kişilik Özellikleri

Bazı bireyler, yapısal veya çevresel nedenlerle panik atağa daha yatkındır. Özellikle birinci derece akrabalarında anksiyete bozukluğu olanlarda risk yüksektir. Diğer risk grupları şunlardır:

  • Mükemmeliyetçi, telaşlı ve aceleci bir yapıya sahip olanlar.
  • Duygularını ve öfkesini dışarı yansıtmakta zorlanan, sürekli "hayır" diyemeyen kişiler.
  • Alkol veya madde bağımlılığına yatkınlığı olanlar.
  • Sürekli baskı altında yaşayan veya kendi kendini kısıtlayan bireyler.
  • Sosyal fobisi olanlar ve aşırı hırslı, iş odaklı yaşayanlar.
  • Cinsel tatminsizlik yaşayan veya cinselliği baskılayan bireyler.

Panik Bozukluk Tedavi Yöntemleri

Panik bozukluk, profesyonel destekle tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi sürecinde genellikle üç temel yöntem entegre şekilde kullanılır:

1. İlaç Tedavisi

Beyindeki sinir hücrelerinde bozulan hormon faaliyetlerini düzenlemeyi amaçlar. Bu ilaçlar panik atakların oluşmasını engeller. Tedavi süreci genellikle bir yıl kadar sürer ve uzman kontrolünde doz azaltılarak sonlandırılır.

2. Psikoterapi (Bilişsel Davranışçı Terapi)

Panik bozuklukta en geçerli yöntem Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) olarak kabul edilir. Bu süreçte hastanın negatif düşünce kalıpları daha sağlıklı olanlarla değiştirilir. Tedavinin ilk adımı, hastayı fiziksel bir hastalığı olmadığına ikna etmek ve nöbetlerle baş etme becerisi kazandırmaktır.

3. Gevşeme Egzersizleri

Vücudun doğal yollarla zihinsel ve fiziksel rahatlamasını sağlayan tekniklerdir. Bu egzersizler sayesinde çarpıntı ve kasılma gibi fonksiyonlar yavaşlar. Kişi egzersizleri uyguladıkça kendi kendine sakinleşmeyi öğrenir.

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, kendi kendinize tanı koymak yerine bir uzmana başvurmalısınız. Unutmayın, doğru yöntemlerle aşamayacağınız hiçbir engel yoktur.

Etiketler

Panik atak neler yapılabilirPanik atak korkusuPanik atağın başlıca belirtileriPanik atak bulgularıPanik ataktan kurtulabilirsinizPanik atak nöbetleriPanik atak sebepleriPanik atak depresyonAnksiyet bozukluğuPanik atak tedavisi nedirAnksiyete bozukluğu tedavisiPanik atak

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psikolog Manolya Özek Tatış 1980 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazanmış, son senesini Amsterdam School of Business’ta exchange öğrenci olarak tamamlamıştır. Avrupa ülkelerinin çoğunu gezdiği bu deneyimin ardından özel sektörde satış pazarlama alanında çalışmış, kurumsal hayatın kendisine göre olmadığını anlayınca kendi işini kurmaya karar vermiştir. 26 yaşında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık & Koçluk Merkezi’nin kurucularından olan Tatış, önce koçluk eğitimi alıp öğrenciler, aileler ve okullarla çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla çalışırken Play Attention Dikkat eğitim programını ve 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen bir bilişsel beceri değerlendirme sistemi olan CAS (Cognitive Assesment System) testini kullanmıştır. Ardından psikoterapist olarak ilerlemeye karar verince Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde yüksek lisansını tamamlamış, uzun yıllar Transaksiyonel Analiz kuramı üzerine eğitim almış, daha sonra da Transaksiyonel Analiz kuramından yeni bir kuram yaratan Richard Erskine’den Integratif Psikoterapi (IP)eğitimi almıştır. Uluslararası sertifikalı IP Psikoterapistidir. Bu eğitim esnasında bedenle çalışmanın ne kadar önemli olduğunu fark edince nefes, beden ve meditasyonu birleştiren yoga alanında da uzmanlaşmaya karar vermiş ve Zeynep Aksoy’dan Yoga Alliance onaylı Yoga eğitmenliği eğitimi almıştır. 2017 senesinde Pozitif Manevra’dan ayrılan Tatış, çocuk ve yetişkin psikoterapisinin yanı sıra PsikoYoga adını verdiği psikolojiyle yogayı birleştirdiği yoga grup dersleri ve Wellbeing eğitimlerine devam etmektedir. Dünyanın her yerinden danışanlarına online hizmet veren Tatış, hem Türkçe hem İngilizce psikoterapi hizmeti vermektedir. Evli ve bir erkek çocuk annesidir.        

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.