Panik atak başlangıçı nasıldır ?

Panik atak başlangıçı nasıldır ?

Panik atak birden başlar, yaklaşık 10-15 dakika sürer, nadiren 1 saate kadar panik ataklar sürebilir. Panik atak ortada bir sebep yokken ani başlayan korku, dehşete kapılma, sanki aniden başı birşey geleceğini düşünme korkusu ile kendini belli eder. Panik atak başlangıcında ani bastıran sıkıntı hissi, göğüste sıkışma, kalp çarpıntısı, soğuk soğuk terlemeler, bazen uyuşma, sersemlik hissi, bayılacak gibi olma, bedenen halsiz, bitkin hissetme nedeniyle sanki kalp krizi, beyin kanması, felç geçirme, ölüm korkusu ile kendini gösteren bir beyin hastalığıdır. Kişi bazen atak sırasında kendini ve/veya çevresini acayip, tuhaf hissedebilir, sanki çıldıracakmış, aklını yitirecekmiş endişesine kapılır. Aklına gelen ve dehşet hissine neden olan bu düşünceler nedeniyle kişide bir takım fiziksel belirtiler meydana gelir ( kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, soluğunun kesilme hissi, terleme, ateş basması, titreme vb fiziksel belirtiler). Dehşet hissine kapılan kişi başına büyük bir felaket geldiğinden endişelenip hastane acil servislerine başvurur ancak yapılan tetkiklerde fiziksel bir hastalığa rastlanmaz.

Bu korku dolu dakikaları daha önce hiç yaşamadığı için panik atak belirtilerinin bir daha başına gelmesinden endişe duymaya başlar. Bazen ya ev dışındayken korunmasız bir yerde panik atak yaşar mıyım şeklindeki korkular evden çıkmasına engel olabilir. Yeniden panik atak geçirme korkusu kişiyi bir çıkmaza sürükler ve korkulu bekleyiş başlayabilir. Ya otobüste atak geçirirsem ? ya iş yerinde atak yaşarsam ve bu kez kimse bana yardım edemezse ? şeklinde düşünceler olur. İnsanlar içinde panik atak yaşarsam beni eleştirirler mi ? Aklımı yitirdiğimi düşünürler mi ? şeklinde sorunlar zihninde dönüp durur. Bazen psikiyatriste başvurup yardım almaktan bile çekinebilir. 

Bu endişeli bekleyiş kişinin hormonal dengesini bozar ve yeni panik atakları tetikleyebilir. Panik atak yaşayan kişiye çevresindeki insanlar yardımcı olmaya çalışır ancak verdikleri tavsiyeler panik atağı sonlandırmaya yetmez. Verilen tavsiyeler çoğu zaman panik atak yaşayan kişiyi daha da fazla rahatsız edebilir ve içine kapanmasına neden olabilir. 

Panik Atakta Yakınlarımız tarafından en fazla verilen yanlış tavsiyeler verilir.  

-Psikolojik bu geçer, takma kafana

-Sen iradene sahip çık, olumsuz düşünmemeye çalış

-kendine zaman ayır, keyfine bak, biraz gayret göster

-stresten uzak dur.

Panik atak yaşayan kişi atak sonrasında düşüncelerin anlamsız olduğunun farkındadır. PAnik atak sırasında oluşan düşüncelerin mantıklı olmadığını bilir ancak panik atak sırasında bu düşüncelerin gelmesini önleyemez. Bu yüzden panik atak yaşayan kişilerin profesyonel bir destek alması şarttır.

DR BURAK TOPRAK

PSİKİYATRİST

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube