Pandeminin psikolojik etkileri

Pandeminin psikolojik etkileri

Koronavirüs pandemisi dünya çapında hızla ilerledikçe, büyük popülasyonda ve özellikle yaşlı bireyler, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve kronik sağlık sorunlarına sahip insanlar gibi belirli gruplar arasında önemli ölçüde korku, endişe ve kaygı yaratmaktadır.

Halkın ruh sağlığı açısından, pandeminin bugüne kadarki ana psikolojik etkisi, yüksek stres veya endişe oranlarıdır. Ancak yeni önlemler ve etkiler ortaya çıktıkça, özellikle karantina ve birçok insanın olağan faaliyetleri, rutinleri veya geçim kaynakları üzerindeki etkileri yalnızlık, depresyon, zararlı alkol ve uyuşturucu kullanımı ve kendine zarar verme veya intihar davranışı düzeylerinin de artmasına neden olmaktadır.

Popülasyondaki COVID-19 pandemisinin mevcut fiziksel durumundan yola çıkarak, sosyo-ekonomik ve psikolojik açıdan uzun vadeli etkileri olacaktır. Hastalığın belirsizliği nedeniyle insanlar arasında korku ve kaygının hızlı bir şekilde artması, sosyal izolasyonlar ve karantinalar gibi temel ancak sosyal olarak yıkıcı önlemlerle ruhsal sorunları tetiklemiştir. Ve bunlar travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete, panik bozuklukları ve davranış bozuklukları gibi önemli psikolojik ve psikiyatrik bozukluklara yol açabilir. Tetikleyici faktörler arasında aileden uzak durma, yalnızlık, sosyal medyada yanlış bilgilendirme, finansal güvensizlik ve damgalanma sayılabilir.

Ayrıca, sağlık çalışanlarının travma sonrası stres bozukluğu ve tükenmişlik sendromu geliştirme riski yüksektir; bu nedenle, bu tür sorunları önlemek, tanımlamak ve yönetmek için psikolojik etkiyi ve kilit belirleyicileri anlamak ve araştırmak çok önemlidir.

 Önerilen eylemler arasında endişeli insanlar için destek hatları, online danışmanlık, yardım grupları, meditasyona teşvik ve psikolojik destek (terapi) yer almaktadır.

Unutmayalım ki psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik tedavidir. Psikoterapi düşünceleri, duyguları ve davranışları araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir yönde dönüştürmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiler,

Bu makale 10 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Sevim

Uzman Psikolog Elif Sevim, psikoloji lisansını başarı belgesi ile tamamladıktan sonra yüksek lisansını da üstün başarı belgesiyle tamamlayarak uzmanlığını almaya hak kazanmıştır. Bakanlıkta, kliniklerde ve üniversitelerde hem terapist hem de eğitmen olarak çalışmalarda bulunmuştur. Şu anda Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Laboratuvarında araştırmacı olarak çalışmakta ve kurucusu olduğu Jüpiter Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde danışan görmeye devam etmektedir. Bireysel, Ergen ve Çift terapisi vermektedir. Ayrıca, SCL-90, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeğini terapilerinde aktif olarak kullanmaktadır. Psikolog Elif Sevim bir çok eğitime katılmıştır ve katılmaya devam etmektedir. ALDIĞI EĞİTİMLER Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitimi Filial Terapi Eğitimi Biliş ...

Uzm. Psk. Elif Sevim
Uzm. Psk. Elif Sevim
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube