Özgüven eksikliği

Ya öyleyse? diye kaygılarla tüm gün zihniniz doluysa bir şeyler yanlış gidiyor olabilir. Utangaçlık ve beraberinde getirdiği özgüven eksikliği sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Yani yalnız değilsiniz.

Özgüven eksikliği

Ya öyleyse? diye kaygılarla tüm gün zihniniz doluysa bir şeyler yanlış gidiyor olabilir.

Utangaçlık ve beraberinde getirdiği özgüven eksikliği sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Yani yalnız değilsiniz. Kişi tam harekete geçmek isterken zihinde bir tilki belirir ve dur! der rezil olacaksın 🦊 yeni biriyle tanışma, iş başvurusu yapma, arkadaş ortamında sohbete katılma koca bir kabus haline gelmiştir. Kişi gerçek potansiyelini gösteremez, hayatın içine karışamaz ve günden güne sessizleşir. Ancak ne yazık ki iç ses, seviyeyi arttırarak zihni meşgul etmeye devam eder.

Zihnimizle oyun başlatarak bu kabustan uyanabiliriz. Sizi durduran o tilkiden daha hızlı davranmayı deneyebiliriz mesela🦊 Tilki konuşmaya başlamadan yap gitsin. O sözü söyle, o işe başvur o elbiseyi giy! DÜŞÜNME
-yap gitsin
-ak gitsin

En kötü ne olabilir ki? Şu an içinizdeki huzursuzluktan ve yalnızlık hissinden daha mı kötü olacak olan?

Diğer yandan hayalimizde en yakın arkadaşımızı o konuma getirerek ona nasıl davranacağımızı da imgeleyebiliriz. Kendinize davrandığınız kadar ona da bu kadar zalim olabilecek misiniz? Şimdiden şevkat duygunuzun geldiğini görüyor gibiyim. Çünkü arkadaşınız sevdiğiniz, değerliniz. Peki ya siz? Kendiniz??

Sizi aşağı çeken, kendinizi değersiz hissettiren her şeyi ve herkesi bir bir aşağı bırakın. Fiziken uzaklaşmak mümkün değilse (ortak alanlar) duygusal olarak uzaklaşın. Çünkü sahip olduğunuz her şeyinizle varsınız, buradasınız, öyle değerlisiniz. Bundan değerli hiçbir şey yok.
Artık hayata karış gitsin

Bu makale 14 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Çağla Çekirge

Merhaba, ben Çağla Çekirge Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Tecrübe kazanabilmek adına 2018 yılında Evs programı ile Romanya’ya giderek oradaki okullarda farklı yaş dönemlerine ait çalışmalarda bulundum. İskenderun Adliyesinde suça bulaşmış bireyler, mağdur çocuk hakları ve suça itilmiş çocuk ve velayet davalarında çalışmalar yaptım. İlerleyen yıllarda Psikiyatrist Dr. Suat Yiğit’ in yanında çalışarak mesleğime dair en temel bilgileri orada gözlemleme fırsatı buldum. Bu süreçte sağlıklı bireylerin psikolojisinin yanında sağlıklı olmayan engelli çocuklar ve aileleri anlamaya, hissetmeye çalışmak adına Rehabilitasyon Merkezinde yer aldım. Bir proje bazında işçi ve işveren psikolojisini gözlemleyip, daha verimli iş gücü sağlamak adına Payas’ta bulunan Metalurji şirketinde Endüstri Psikologluğu yaptım. Gö ...

Etiketler
özgüven
Psk. Çağla Çekirge
Psk. Çağla Çekirge
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube