Oyun terapisi

Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda yetişkinler kadar iyi değildir.

Oyun terapisi

Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda yetişkinler kadar iyi değildir. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmayabilirler, anlamlandıramayabilirler, bu nedenle ifade etmeleri zorlaşır.  Yetişkinler için konuşma ne ise, çocuklar için de oyun aynı şeydir. Oyun çocuk için kendini ifade etme, duygularını keşfetme, yaşandıklarını aktarma, isteklerini dile getirme, kendilerini tatmin (doyum) etme yeridir. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkün olur. Oyuncaklar ve kurdukları oyun aslında dile getirmek istedikleri durumlardır. Oyun sayesinde çocuklar az riskli ortamda öğrenme gerçekleştirirler. 

Oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir şekilde eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır. Çocuk ve terapistin güven ilişkisine dayalı bu süreç için oyun terapisinde oda ve oyuncaklar da özel olarak tasarlanmıştır. Her biri birbirinden farklı anlamlar taşıyan oyuncaklar, oyunda çocuğun günlük hayatta ifade etmekte zorlandığı duyguları özgürce ifade edebilmesine aracı olur. Çocuk kurduğu oyunda metaforlar ve hikayeler üzerinden kendi hikayesini şifalandırır. Oyun terapisi, çocukta davranış değişikliği ile beraber sosyal ve duygusal anlamda gelişim ve genel iyi oluş halini de destekler.

Oyun terapisi;

  • Yaşadıkları dünya hakkında öğrenmelerine
  • Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
  • Zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine
  • Etkili sosyal beceriler geliştirmelerine
  • Başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edeceklerine
  • İlişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Oyun terapisine ihtiyaç duyulan pek çok durum vardır. Başlıklar halinde özetlersek; uyku ve yeme bozuklukları, kardeşe olan kıskançlıklar, kaygı ve takıntı problemleri, erken yaşta girilen depresyon, korku durumları, agresif davranış sürekliliği, cinsel istismar, ölüm ya da boşanma durumlarında yaşanan süreçler, hiperaktiflik, ağır hastalık süreci, şiddete maruz kalmanın yarattığı travma, özgüvensizlik ve sosyal beceri bozukluğu gibi konularda terapi alınarak profesyonel bir şekilde bu sorunların çözülmesi amaçlanır.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?

Bu süre çocuktan çocuğa değişmektedir. Yaşadığı durumun ciddiyetine ve olayları nasıl algıladığına göre farklılık gösterir. Problemli davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır. Süreç içinde anne baba ile görüşme yapılır. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı, “sadece oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler.

Bu makale 7 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Büşra Kılıç

Psk. Büşra Kılıç,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından FMV Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Berna Akçınar’ın yürüttüğü Ebeveynlik Davranışları ve Çocukların Sosyal-Davranışsal Gelişiminde İş-Aile Çatışmasının Rolü isimli, TÜBİTAK 3501 – 118K170 Numaralı Projenin Literatür Taraması kısmında gönüllü olarak çalışmış sonrasında Antalya Davranış Enstitüsü’nde 03.07.2019-10.08.2019 tarihleri arasında Gönüllü Stajyer Psikolog olarak çalışmıştır. Isparta Hedef Psiko-Teknik Merkezi ve Isparta Su Psikoloji'de Psikolog olarak görev yapmıştır.

Psk. Büşra Kılıç mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Eylül Psikoloji'de devam etmektedir. 

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Psk. Büşra Kılıç
Psk. Büşra Kılıç
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube