Osteoporoz (kemik erimesi) tanı ve tedavisi:

Osteoporoz (kemik erimesi) tanı ve tedavisi:

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) :

Tanım:  Çeşitli sebeplere bağlı olarak kemik mikromimarisinin değişmesi ve kemik kitlesinin azalması sonucunda kırılganlığın artması ile sonuçlanan duruma Osteoporoz denilmektedir. Osteoporoz genel olarak Primer ve Sekonder olmak üzere  iki  gruba ayrılmaktadır.

Primer Osteoporoz kadınlarda menapoz, erkeklerde andropoz ve her iki cinste ileri yaşa (Senil) bağlı olarak ortaya çıkan durumdur. Toplumda osteoporozun  en sık sebebidir.

Sekonder Osteoporoz ise kemikleri etkileyen hastalıklar  ve ilaçlara bağlı olarak herhangi bir yaşta ortaya çıkan kemik erimesidir. Sekonder Osteoporoza yol açan bir çok farklı hastalık bulunmaktadır.

Sekonder Osteoporoz Nedenleri :

Endokrinolojik Nedenler :  1-Cushing Sendromu

                                                2- Akromegali

                                                3- Hipertiroidi

                                                4-Hipogonadizm

                                                5-Hiperprolaktinemi

                                                6- Hiperparatiroidizm

                                                7- Tip1 Diyabet

                                                8- Anoreksia

                                                9- Porfiri

                                               10- Hipokalsemi

                                               11- Vitamin D eksikliği

Genetik Nedenler

Gastrointestinal Nedenler

Hematolojik Nedenler

Romatolojik  Nedenler

Nefrolojik Nedenler

İlaçlar  : Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir çok farklı ilaç yan etki olarak kemik erimesine yol açabilmektedir. (Kortizon, Heparin, Tiroid Hormonu , Kemoterapi ilaçları vb)

 

Osteoporoz Riskini Artıran Durumlar :

Bayan Cinsiyet

Beyaz Irk

İleri Yaş

Düşük Vücut Ağırlığı

Hareketsiz Yaşam

Sigara Kullanımı

Alkol Kullanımı

Aşırı Kahve tüketimi

Erken Menapoz

Diyette yetersiz Kalsiyum ve Vitamin D alımı

Gebelik

 

Tanı Testleri:  Osteoporoz kırığa yol açmadığı müddetçe  çoğu zaman hastaların hissedeceği ciddi bir semptoma yol açmaz. Bu nedenle risk altındaki kişilerin (Menapoz, Andropoz, Sekonder Nedenler) kırık gelişmeden tanı alabilmeleri için çeşitli tarama yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler  :

DEXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry)

CT ( Quantitative Computed Tomography)

Periferal Ultrasonografi

Bu testler içinde en sık kullanılanı DEXA yöntemidir.  DEXA testi sonucunda T skoru değerlerine göre Osteoporoz tanısı konulmaktadır

Normal :    T skoru > -1

Osteopenik :    -2.5< T Skoru < -1

Osteoporotik :  T Sk skoru < -2.5

Ağır Osteoporoz : T Skoru < -2.5 ve Kırık olması   

DEXA da T skoru ile birlikte Z skoruda düşük olanlarda sekonder nedenler mutlaka düşünülmelidir. Sekonder Osteoporoz düşünülen kişilerde yukarda sıralanan sebeplere yönelik olarak ileri  testler planlanmalıdır.

 

Tedavi : Osteoporoz gelişimini önlemek ve halihazırda Osteoporozu olan kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için düzenli (Haftada en az 3 gün 30-60 dakika) egzersiz yapmak çok önemlidir. Özellikle aktif-pasif ağırlık kaldırılan egzersiz türleri (tempolu yürüme, raket sporları, jogging, Ağırlık kaldırma vb) osteoporozun önlenmesinde  faydalıdır. Yüzme gibi sadece kasları çalıştıran egzersizlerin osteoporoz üzerine etkisi daha azdır. Egzersizin yanında beslenmede son derece önemlidir. Diyette mutlaka yeterli kalsiyum (Özellikle süt ve ürünleri ) ve vitamin D alınmalıdır . Sigara, Alkol ve aşırı kahve tüketiminin önüne geçilmelidir.  DEXA ölçümlerinde  T Skoru < -2.5 olan kişilerde bu önlemlerin yanında ilaç (Farmakolojik) tedaviside düşünülmelidir. Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçlar şu şekilde sıralanabilir.

Kalsiyum ve Vitamin D

Bifosfanatlar (Alendronat, Risedronat, İbandronat, Zolendronik asit )

Rankl inhibitörleri (Denosumab)

Selektif  Estrojen Reseptör Modülatörleri ( Raloksifen)

Kalsitonin

Teriparetide (Parathormon Analoğu )

Strontium Ranelate

Klasik Hormon Replasman Tedavisi

Bioidentical Hormon Replasman Tedavisi

Tedavide, yukarıda sınıflanan ilaçlardan  kişinin Osteoporozunun derecesine ve diğer sağlık problemlerine uygun olan ilaç seçilir. Bu ilaçların günlük, Haftalık , aylık, 3 aylık ve yıllık kullanıma uygun olan formları bulunmaktadır. Yine ilaçların ağızdan, Burundan ve damardan enjeksiyon şeklinde uygulanan formlarıda mevcuttur. 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Sedat Caner

Doç. Dr. Sedat Caner 1978 Ankara Doğumluyum. 1996-2003 Yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp Eğitimimi tamamladım. Ardından Ankara Numune EAH'de İç Hastalıkları Uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2009-2010 yılları arasında Ankara Yüksek İhtisas EAH'de Gastroentroloji Yan Dal Eğitimi aldım Ancak çalışmalarımı Endokrinoloji alanında devam ettirmek istediğimden dolayı 2010-2013 yılları arasında Ankara Eğitim Araştırma Hastanesinde Endokrinoloji Yan dal Eğitimimi de tamamladım. Hacettepe Üniversitesinde Endokrinoloji Uzmanı olarak zorunlu hizmetimi tamamladım. Ardından Yardımcı Doçent Doktor olarak Ankara Gazi Üniversitesinde çalışmaya başladım. Gazi Üniversitesinde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doçentlik ünvanımı aldıktan sonra Amerikaya gittim.  University of Alabama at Birminghamda bir ...

Etiketler
Osteoporoz risk faktörleri
Doç. Dr. Sedat Caner
Doç. Dr. Sedat Caner
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube