Ortodontik tedaviye başladığınızda sizi bekleyenler...

Ortodontik tedaviye başladığınızda sizi bekleyenler...

Ortodontik tedavi artık günümüzde lüks olmaktan çıkıp zaruri hale geldi. İş hayatı öyle bir yarış haline geldi ki eğitiminiz, meziyetleriniz kadar önemli görünüşünüzde. Peki bu tedaviye karar verdiniz, başladığınız zaman başınıza gelebilecekler hakkında neler biliyorsunuz? Sizin için bir kaç başlık altında toplamaya çalıştım yaşayabileceklerinizi. 

Sabit Ortodontik Tedavi

Braketler yapıştırıldıktan sonra 3-10 gün arası çiğneme sırasında hassasiyet ve ağrı meydana gelir. Bu dönem geçicidir, bu süre zarfında yumuşak gıdalar tüketilebilir, ağrı kesici kullanılabilir. 

* Teller ağızda bulunduğu süre boyunca ağız hijyenine çok dikkat edilmeli. Günde en az 2 kere normal diş fırçası ile, en az bir kere de diş arası fırçası ile dişler fırçalanmalıdır. Aksi halde diş etlerinde şişlikler ve kanamalar; dişlerde, braketlerin çevresinde kalıcı lekeler ve çürükler meydana gelebilir. Diş etlerindeki şişlikler devamlı hale gelirse kalıcı olabilir, cerrahi müdehaleler gerekebilir.

* Braketler ağız içerisindeyken; asitli içeceklerin (kola, gazoz, maden suyu vb), çok büyük sakız, lokum gibi yapışkan gıdaların tüketilmesi, kabuklu çerezlerin (fındık, fıstık, badem, keçiboynuzu vb) dişlerle kırılarak ayıklanması yasaktır.

* Sert meyvelerin (elma, armut, ayva vb) ısırarak değil dilimlenmiş halde yenmesi gerekir.

* Çekirdekli gıdaların (zeytin, erik, iğde, hurma vb) çekirdeklerinin çıkartılarak ya da çok dikkatli bir şekilde tüketilmeleri gerekir.

* Haşlanmış mısır tüketmeyi seviyorsanız, tedaviniz süresince bardakta mısırları tercih etmeniz sizin için daha konforlu olur.

* Her 3-6 haftalık periyotlarla hekiminize kontrole gitmeniz gerekir.

* Tedaviniz bittikten sonra, nüks (geri bozulma) olmaması için mutlaka pekiştirme yapılmalıdır. Pekiştirme tedavisi en az 2 yıl sürer.

Haraketli Ortodontik Tedavi

Ağız İçi Apareyler (Damaklık, Şeffaf Plak):

* Apareyin takıldığı ilk hafta konuşmada, yutkunmada zorlanma; aşırı tükürük salgısı şikayetleri normaldir. Aparey düzenli kullanıldıkça bu şikayetler geçecektir.

* Her gün en az 2 kere dişler fırçalanırken çıkartılarak aparey de fırça ve macun yardımıyla temizlenmelidir.

* Apareyler, eczanelerden alabileceğiniz, protez temizleme tabletileri ile haftada en az bir kere dezenfekte edilmelidir. Benim tavsiyem her gün bu işlemin yapılmasıdır.

* Apareyler günde en az 18-20 saat kullanılmalıdır.

* Apareyler, kullanılmadığı zamanlarda, mutlaka size verilen özel kutularda muhafaza edilmeli, peçete içine sarmamalı, cepte taşımamalıdır. Aksi halde apareyler; kaybolabilir, kırılabilir ya da çöpe atılabilir.

* Apareylerinizin kaybolması ya da kullanılmamasına bağlı uyumsuz olması halinde doktorunuz sizden tekrar ücret talep edebilir.

Ağız Dışı Apareyler (Çenelik, Enselik, Şapka):

* Her gün en az 16-18 saat kullanılmaları gereklidir.

* Temizlikleri; elde, ılık suda, sabunla; makinede, çamaşır torbasıyla narin programda yıkayarak yapılabilir.

* Kafaya takılan apareylerde saç ve kafada izler oluşabilir, bu izler geçicidir, telaşa kapılacak bir durum değildir.

* Ciltte tahriş yaptığı durumlarda metal kısımlar flaster yardımıyla kapatılabilir, kumaşın tahriş eden bölgelerine doktorunuzdan temin edebileceğiniz özel pedler yerleştirilebilir.

* Kayıp, kırık apareylerden hasta sorumludur, bu gibi durumlarda yenileme için hekiminiz ücret talep edebilir.

* Her 3-6 hafta arası doktorunuza kontrole gitmeniz gereklidir.

* Tedaviniz bittikten sonra, nüks (geri bozulma) olmaması için mutlaka pekiştirme yapılmalıdır. Pekiştirme tedavisi en az 2 yıl sürer.

Umarım rehberlik anlamında faydalana bilmişsinizdir. Sağlıklı günler...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Esra Alparslan

Dt. Esra ALPARSLAN, 1982 yılında Ankara'da doğmuştur. İlkokulu Büyük Kolej'de, hazırlık, ortaokul ve lise öğrenimlerini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 2000 yılında ailesinin rehberliği üzerine okumaya başladığı endüstri mühendisliği bölümünü 2. senesinde bırakmış ve tekrar üniversite sınavına girmiştir. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve lisans eğitimine başlamıştır. 2007 yılında lisans eğitimini tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. Mezuniyetinden sonra bir süre Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (çocuk) Bölümü'nde çalışmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında Ankara Kızılay'da bulunan özel bir ortodonti polikliniğinde, 2009 - 2014 yılları arasında ise Sokullu'da bulunan özel bir poliklinikte mesul müdür ve diş hekimi olarak görev yapmıştır.  Mesleğime tutkuyla bağlı oldu ...

Etiketler
Sabit ortodontik tedavi
Dt. Esra Alparslan
Dt. Esra Alparslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube