DENTAL ANKSİYETE VE FOBİ

Dr. Dt. Betül Göfteci
Dr. Dt. Betül Göfteci
13 Ocak 2021117 görüntülenme
Randevu Al
DENTAL ANKSİYETE VE FOBİ

Birçok insan için diş hekimine gitmek tatsız ama idare edilebilir bir deneyimdir. Diğerleri için, sadece diş hekimine gitme düşüncesi bile ciddi endişeye neden olur ve diş tedavisini geciktirmelerine veya engellemelerine yol açar.

Ne yazık ki bu davranış, diş ağrısı, sağlık sorunları, anksiyetenin ağırlaşmasına ve daha karmaşık ve maliyetli diş hekimliği prosedürlerine dönüşebilir.

İnsanların diş hekimine gitmekten korkması çok yaygındır. Dental anksiyetenin kişiden kişiye değişen farklı nedeni ve tetikleyicileri vardır. Bazı kişiler için bu daha önce yaşadıkları travmatik bir deneyim olabildiği gibi diğerleri için iğneden aşırı derecede korku olabilir.

Diş kaygısı veya fobi yaşıyorsanız, ağız sağlığınızı sürdürmeniz ve rahat bir şekilde diş bakımı hizmetleri almanızı sağlayacak en etkili yol ; bu duruma neden olan inançları ve korkuları bitirmektir.

Çoğu kişi ağrıdan korktuğu için diş hekiminden de korkar. Geçmişte ağrı deneyimini yaşadığınız anların dönüşümü, tekrar tekrar aynı deneyimi yaşamayı ortadan kaldıracağı gibi diş hekimi ziyaretlerini de rahat bir şekilde yapmanızı sağlar.

Bununla beraber diş hekimleri topikal ve lokal anestezi kullanır. Yani işlemlerin ağrısız gerçekleşmesi için gereken her şeyi yaparlar. Ayrıca, prosedürün türüne bağlı olarak, diş hekiminiz ziyaretinizden sonra ağrıyı en aza indirmek için bir veya daha fazla ipucu önerebilir. Yönergeleri takip etmek, iyileşmeniz için çok önemlidir.

Karmaşık diş prosedürlerinden ve ağrıdan kaçınmanın en iyi yollarından biri de düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmektir. Diş hekiminiz yalnızca sorunları teşhis etmek ve gelecekteki sorunları önlemenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda genel sağlığınızın bir parçası olarak ağız sağlığınıza yardımcı olacaktır. Ağzınız vücudunuza açılan kapıdır. Örneğin, tip 2 diyabet hastalarının diş kaybına yol açabilen bir tür kemik ve diş eti hastalığı olan periodontitis olma olasılığı daha yüksektir. Aslında araştırmalar, diyabetin kontrol altına alınmasının diş eti ve kemik sağlığını kontrol etmeye yardımcı olabileceğini ve bunun tersinin de mümkün olduğunu göstermektedir.

Ayrıca diş hekiminiz, planlanmış bir diş hekimi ziyaretinden bir saat önce alabileceğiniz diazepam (Valium) gibi anti-anksiyete ilaçları yazabilir. Son olarak, sizi derin bir uykuya daldıran genel anestezi, şiddetli anksiyetesi olanlar için önerilebilir.

Diş hekiminizle konuşun ve ziyaretinizle ilgili sizi neyin endişelendirdiğini tam olarak açıklayın. Diş hekiminiz, size uygun ve sizin onayladığınız yöntemlerden biri ile anksiyetenizin diş sağlığınızın önünde bir engel olmaması için yanınızda olacaktır. Ve son olarak, diş ağrınız olmasa bile düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Bu, acı verici deneyimleri ve daha karmaşık ve maliyetli prosedürleri önlemenin en iyi yoludur.

Etiketler

Dental problemlerDentalfobi

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Betül Göfteci

Dr. Dt. Betül Göfteci

1968 yılında Antakya’da doğan Betül Göfteci 1990 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmuştur.
1997 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim dalında doktorasını tamamlamış olup, Periodontoloji ile ilgili çalışmaları ile birlikte implantoloji çalışmalarını da yürütmüştür.
1998-2000 yılları arasında NewOrleans, ABD’de özel bir Periodondoloji, İmplantoloji kliniğinde çalışmıştır. Orada bulunduğu yıllarda LSU histopatoloji kliniği ile implant ve mukogingival cerrahi ile ilgili klinik ve histolojik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır