Doktorsitesi.com

Orta Kulak Enfeksiyonları İki Ayı Geçerse Müdahale Gereklidir

Op. Dr. Bekir Oksay
Op. Dr. Bekir Oksay
19 Aralık 202524 görüntülenme
Randevu Al
Orta kulak enfeksiyonlarının en çok kış aylarında ve 5-6 yaşlarındaki çocuklarda görülür. orta kulağın yapısını bir odaya benzetiyorum. Orta kulak bir boşluktur, bir oda gibidir. Bir tarafında cam yani kulak zarı, diğer tarafında kapı yani östaki borusu var. Özellikle çocuklarda geniz etinin varlığı ile birlikte bu kapı çok iyi çalışamaz hale gelir ve östaki borusu tıkanabilir. Östaki borusunun en önemli görevi orta kulağı havalandırarak daha düzgün çalışmasını sağlamaktır. Kapı kapandığında buradaki hava tükenmeye başlar, duvarlar havayı emerler. Kulak zarı içeriye doğru çökmeye başlar ve işitme bozukluğuna neden olur. Oda sıvılarla dolar. Bu sıvıların içerisinde bakteriler ürerler ve negatif basınç pozitif basınca dönüşür. Böylece sıvı artar. Kulak zarı bombe haline gelir ve şiddetli bir kulak ağrısı meydana gelir. Bir müddet bu ağrı devam ettikten sonra bu basınca dayanamayan kulaktan dışarıya kanlı bir sıvı akar.
Orta Kulak Enfeksiyonları İki Ayı Geçerse Müdahale Gereklidir

2 AYI GEÇERSE TIBBİ MÜDAHALE

Orta kulak enfeksiyonlarının çocuklarda genelde bir iki hafta içerisinde tamamen düzelir. bazı durumlarda bu sürenin uzadığına dikkat çekmek isterim. Bu durumlarda tıbbi müdahalede bulunuruz. Bazen geniz etinden veya peş peşe gelen gripten dolayı orta kulaktaki bu enfeksiyon döngüsü defalarca tekrar eder ve uzun sürer. Bizim kriterimiz 2 aydır. 2 aydan fazla orta kulakta enfeksiyon devam ediyorsa artık birtakım kalıcı problemlere neden olur. Biz de bu kalıcı problemleri ortadan kaldırmak amacıyla müdahale ederiz. İlk müdahalemiz geniz eti varsa onu ortadan kaldırmaktır. Düzelmeyen bir orta kulak enfeksiyonu varsa kapıyı açamıyorsak, pencereye havalandırma borucuğu yerleştirmemiz lazım. Bu havalandırma borucuğuna ventilasyon tüpü diyoruz. Kulak zarına bir küçük delik açıyoruz ve oraya borucuk yerleştiriyoruz. Böylece orta kulağın havalanmasını sağlıyoruz.

Taktığımız ventilasyon tüpü çocuklarda geçicidir. 3-6 ayda kendiliğinden düşer. Bazen daha uzun süre kalabilirler. Bu tüp yerinden çıkmazsa kendimiz müdahale edip çıkarıyoruz. Bu ventilasyon tüpünü çıkartırken mümkün olduğunca enfeksiyonların azaldığı, okul döneminin bittiği, bulaşıcı hastalıkların azaldığı ilkbahar sonlarını tercih ederiz. Böylece kulağı korumaya çalışırız.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Bekir Oksay

Op. Dr. Bekir Oksay

Op. Dr. Bekir Oksay, Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı olarak ürogenital sistem dışı üst solunum yolları ve yüz cerrahisine odaklanan deneyimli bir hekimdir. 1965 yılında Afyon’da doğan Dr. Oksay, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamış; uzmanlık eğitimini ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, KBB Anabilim Dalı’nda başarıyla gerçekleştirmiştir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır