BURUN HASTALIKLARI CERRAHİSİ VE İŞLEMLERİ

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
4 Kasım 201584 görüntülenme
Randevu Al
BURUN HASTALIKLARI CERRAHİSİ VE İŞLEMLERİ

ENDOSKOPİK DSR ( Gözyaşı kesesi Cerrahisi)
Gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalları, salgılanan gözyaşını burun boşluğuna ulaştırırlar. Bu kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması "epifora" adı verilen göz sulanması sorununa yol açar. Göz yüzeyinin kurumaması ve normal fonksiyonunu görebilmesi için gerekli olan gözyaşı, göz kapakları altına yerleşmiş salgı bezleri tarafından üretilir. Gözyaşı kanalları tıkanan hastalarda belirti göz yaşının devamlı dışarı akmasıdır.
Eksternal yöntem yaklaşık olarak yüz yıldır uygulanan klasik bir operasyondur( Toti ameiliyatı). Ancak teknolojideki hızlı gelişmenin tıbba kazandırdığı endoskoplar internal yöntemi bir seçenek olarak ortaya koymuştur. "Endoskopik endonazal dakriosistorinostomi" adı verilen yöntemde 4 mm çapında teleskoplarla burun içine girilir ve gözyaşı kesesinin burun boşluğuna yakın komşuluk gösterdiği bir alanda burun mukozası ve kemik duvar kaldırılır. Gözyaşı kesesine yapılan bir kesi ile gözyaşının burun boşluğuna boşalabilmesi için yeni bir yol açılır. Bu yeni yolun açık kalabilmesi için gözyaşı kanallarına silikon tüpler yerleştirilir ve bu tüpler yaklaşık 2 - 6 ay boyunca burada tutulurlar.
Endoskopik cerrahinin avantajları:
- Cilt kesisi yapılmaması nedeniyle dışta bir operasyon izi olmaz.
- Gözyaşı kesesine sınırlı bir müdahalede bulunulduğu için kesenin pompa fonksiyonu bozulmaz.
- Hastalar operasyonun aynı günü evlerine gidebilmektedirler.
- Tecrübeli ellerde operasyon süresi daha kısadır.

BURUN TIKANIKLIĞI CERRAHİSİ
Alt burun etlerinin büyümesine (konka hipertrofisi) bağlı olarak oluşan ve genellikle geceleri daha fazla şikayete neden olan tıkanmaların tedavisinde burun etlerinin gerektiği kadar küçültülmesi farklı yöntemlerle sağlanabilir. Burun fonksiyonlarında çok önemli yeri olan alt burun etleri hiç bir şekilde tamamen kesilerek çıkartılmamalıdır. Geçmişte sıklıkla uygulanan bu tür cerrahileri takiben burun fonksiyonları bozulmakta, solunum fizyolojisindeki olumsuz sonuçların yanı sıra burun içinde oluşan kuruma, kabuklanma, tekrarlayan enfeksiyonlar ve yanma hissi gibi şikayetlerin çözümü son derece zor hatta bazen imkansız olmaktadır. Bu nedenle günümüzde alt etleri küçültürken fonksiyonel dış yüzey mukozasına zarar vermeyen teknikler tercih edilmektedir.

ESTETİK BURUN AMELİYATLARI(Rinoplasti)

Rinoplasti ameliyatında amaç burnunuzun şekil bozukluklarını düzeltmektir. Aynı zamanda burun içinde nefes almaya engel olan eğiklikler (deviasyon), burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi) gibi problemleriniz mevcutsa ameliyatınızın estetik yönden olduğu kadar fonksiyonel yönden de başarılı olabilmesi yani ameliyat sonrasında burundan rahat nefes alabilmeniz için aynı ameliyat sırasında bu problemlerinizin de çözülmesi gereklidir.

ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ

Endoskopik Sinüs Cerrahisi günümüzde kronik sinüs iltihapları başta olma üzere, sinüs tümörleri, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde güncel tedavi seçeneği olarak en fazla sayıda yapılan cerrahilerden birisidir. Aynı zamanda minimal cerrahi travma yaratma avantajı nedeni ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında (Dakriosistorinostomi) ve hipofiz bezi adenomlarının cerrahi tedavisinde (Endoskopik hipofizektomi) giderek artan oranlarda tercih edilmektedir.

Etiketler

Endoskopik sinüs cerrahisiEstetik burun ameliyatlari(rinoplasti)Alt burun etlerinin büyümesine (konka hipertrofisi)Endoskopik cerrahinin avantajlarıGözyaşı kesesi cerrahisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, tıp eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ihtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı. Tıbbi eğitimini yurtdışında da sürdüren Dr. Uçal, Avusturya'nın Graz şehrinde Medical University of Graz'da Ear,Nose, Throat, Department of Phoniatrics, Speech and Swallowing üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Dr. Uçal, ses bozukluklarını daha yakından gözlemlemek cerrahi ve terapi tekniklerini geliştirmek amacıyla 2013 yılında dünyada Ses Alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Gerhard Friedrich ve PD Dr. Markus Gugatschka ile Graz/Avusturya'da birlikte çalışma imkanı buldu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır