Orgazm

Toplumumuzda sadece cinsel haz olarak görünen ,hatta konuşulması ayıp ,günah denen orgazmın,aslında bireylerin ruhen, bedenen ve zihnen daha sağlıklı yaşamlar sürmesi için ne kadar hayati olduğuna değineceğiz.

Orgazm

Ataerkil toplumlarda maalesef orgazm sorununun yüzde olarak büyük bir çoğunluğunu kadınlar yaşamakta.Bunun sebebi de eğer altta yatan bir sağlık sorunu yoksa psikolojik

Peki nasıl anlayacağız psikolojikolduğıunu derseniz eğer .tek seansta kolayca anlaşılabiliyor.

Elbette bu konuda doğru klinik psikolog şart.Ben kendi adıma ilk seansta ayırımı yapıyor ve psikolojikbir sorundan kaynaklanıyorsa  3-4 terapide tedavi ediyorum.Tabii bu seans sayısı tedaviye uyum gösteren ve verdiğim ödevleri yapan danışanlar için geçerli.Çok zor vakalarda da sayı nadiren artabiliyor olsa da maksimum 7-8 seans diyebiliirm

ORGAZMIN TIBBİ KISMINA BAKALIM
Kadın orgazmının beyin faaliyeti üzerindeki etkisini anlamaya yönelik nöroloji alanında yapılan bir çalışmada, (Rutgers Üniversitesi’nden davranışsal nörobilim ve cinsel sağlık uzmanı Barry R. Komisaruk ) orgazm sırasındaki kan akışındaki reaksiyonları gözlemlediğinde beyne tıpkı sportif bir faaliyette olduğu gibi yoğun bir besin ve oksijen akışı gerçekleştiğini, dolayısıyla orgazmın yoğun bir sportif faaliyetin bedende yarattığı olumlu etkileri yarattığı vurgulanıyor.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden jinekolog Kate White, orgazm sonrasında vücuttan oksitosin, dopamin, endorfin, serotonin ve prolaktin gibi bir dizi hormon salgıladığını , östrojen hormon seviyesini yükselttiğini ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar ,erkek partneri doyuma ulaştıktan hemen sonra orgazm olan kadından salgılanan bu hormonun kadınların spermi daha iyi tutmasını ve buna bağlı olarak da hamile kalma ihtimalini artırdığı yönünde.
Ayrıca araştırmalar, orgazm sırasında salgılanan oksitosin hormonunun partnerler arasında sevgi ve güven duygularını harekete geçirerek mutlu ilişkilere katkıda bulunduğunu da gösteriyor.

Kadınlarda doğumdan sonra salgılanan ve süt üretimini başlatan hormon olarak bilinse de işlevi sadece süt üretmek değil
Prolaktinin annenin bebekle kurduğu bağda önemli bir rolü var. Prolaktin de partnerler arasında bağ kurmaya yardımcı oluyor.

Serotonin hormonu insanın ruh halini, iştahını ve uykusunu düzenlemeye yardımcı oluyor.Uyku sorununuz varsa orgazm sorunu yaşıyor olma ihtimaliniz bir hayli yüksek

Stresi azaltıcı ve mutluluk verici bir etkide bulunuyor.

Östrojen seviyesinin yükselmesi derini elastikiyetinii artırarak kadınlarda yaşlanmayı geciktiriyor.menepoz yaşayan kadınlarda doğal bir östrojen takviyesi de denebilir orgazm.

Bu makale 18 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Ayten Soysal

Klinik Psikolog Ayten Soysal, lisans eğitimini Bakü Üniversitesinde tamamladıktan sonra , ihtisasını Bakü Üniversinde almıştır .

Psikomed Danışmanlık Merkezi'nde  devam etmektedir. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Klinik Psikolog  Ayten Soysal
Klinik Psikolog Ayten Soysal
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube