Öfke nedir? ortaya çıkan tepkiler nelerdir?

Öfke nedir? ortaya çıkan tepkiler nelerdir?

Öfke; aslında hayatımızın bir parçasıdır ve sadece uygun bir iletişimle ifade edildiğinde son derece doğal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta kişinin uyarılmasını sağlayarak koruyucu ve harekete geçmesini sağlayıcı bir işlevi de vardır. Ayrıca kişinin kendi sınırlarını dış dünyaya dair koruyabilmesi için de gereklidir. Öfke aslında, incindiğimizi, haksızlığa uğradığımızı, ihtiyaçlarımızın ya da isteklerimizin tam karşılanmadığını, bir nebze engellendiğimizi, duygusal bir sorunumuzu gözardı ettiğimizi, ilişkilerde çok fazla fedakarlık ettiğimizi, başa çıkabileceğimizden çok sorumluluk yüklendiğimizi, hayal kırıklığına uğradığımızı, sınırlarımızın ihlal edildiğini ya da tehdit algıladığımızı gösteren önemli bir sinyaldir.

Bu sebeble; öfkenin sağlıklı bir şekilde yaşanıp ifade edilebilmesi için, öfkelendiğimiz zaman durup, öfkenin kabul edilmesi ve altında yatan gerçek sebeplerin anlaşılması ve ifade şekilinin kontrol altına alınması önemlidir.Öfke kontrolünde amaç; öfkeyi tamamen ortadan kaldırmak değil, öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesini sağlamaktır.Soğukkanlı ve sakin bir iletişim tarzı geliştirilmelidir. Bu nedenle hemen sonuçlara odaklanıp, eyleme geçmek yerine, sakin kalmaya çalışıp, tepkilerinizi kontrol altına almaya çalışmak ve ilk aklınıza gelenlerle eyleme geçmeyin. Karşı tarafı sonuna kadar dinleyip, asıl söylemek istediklerinizi net belirleyin.

Bazı çok basit davranışsal müdahalelerle de sakinleşmeye çalışın. Mesela, size öfkelendiren ortam ya da durumdan uzaklaşarak kendinize sakinleşme zamanı tanıyın.Her ne kadar kolay olmasa da karşınızdaki kişiyle empati kurmaya çalışmak, onu anlamaya ve davranışlarının nedenini bulmaya çalışmak, öfke duygunuzda değişimlerin olmasına yardımcı olacaktır.

Peki; Öfke durumunda ortaya çıkan tepkiler nelerdir kısaca bakalım;

- Kan basıncı artması ve kalp atışları hızlanır,

- Nefes alıp vermede düzensizlik,

- Aşırı stres ve gerginlik,

- Tartışma sırasında kişiye veya herhangi nesneye yönelik şiddet uygulanması durumudur.

Peki; Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebepleri nelerdir?;

- Öfke kontrolü çocukluk çağında başlar ve beyin ön bölgesinin bir işlevidir. Kötü çocukluk çağı yaşantıları ve yanlış tutumlardır.

Bu makale 26 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek

İsviçre Zürih doğumludur. Uzm.Psikolog Danışman ve Psikoterapist Serpil Emek; Eğitim Bilgileri 1. T.C. İstanbul DOĞUŞ Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programı/Ph.D./ Öğrenci 2. Belçika Brüksel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora/ Halen devam etmektedir. 3. T.C. Üsküdar Üniversitesi /Sosyal Bilimler Fakültesi /Psikoloji / Yüksek Lisans/Master/M.A.   4. Yeditepe Üniversitesi Adli Psikoloji uzmanlık eğitimi 5.T.C. OSTİM Ankara Teknik ÜNV. ADLİ BİLİŞİM UZMANLIĞI /NO:S2020/00421 6. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi “Aile Danışmanlığı & Aile Psikolojisi ve Hukuku” İZÜSEM 2017-1853 7. T.C. Eskişehir Üniversitesi Adalet, Hukuk  8. Univerist Business School Managment & Leadership/ MBA MBA 03489636./London 9.  T.C. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji / Lisans 10.  Brussels Capıtal Unıversty / Psikoloji/ Lisans/ Lo ...

Etiketler
Öfke
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
Uzm. Kl. Psk. Serpil Emek
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube