Mutlu çocukların 10 vazgeçilmez ihtiyacı | 5. Sınırlar


Bu ihtiyaç aslında bir önceki “kontrol” ihtiyacını tamamlayıcı bir ihtiyaç.
Hani eskiden bir reklam vardı “kontrolsüz güç güç değildir” derdi. İşte sınırlar da bu görevi görüyor çocuklarımızın hayatında.
Çünkü çocuğun elindeki bu kontrolün ve özgürlüğün de belli sınırlar çerçevesinde verilmesi gerekiyor.
Sürekli her istediği yapılan ve tüm ailenin çocuğun isteklerinin etrafında pervane olduğu bir düzen çocuğu mutlu eden bir düzen değil aslında.
Çocuğun kendini güvende hissetmesi için makul bazı sınırlara ihtiyaç var, örneğin uyku saati, ne kadar teknoloji kullanacağı, yediği abur cubur miktarı, güvenlikle ilgili konular, etik ve görgü kuralları, başkalarına rahatsızlık vermemek, okul ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi, ev işlerine yardım etmesi ve sürekli arkasının toplanıyor olmaması gibi.
Elbette burada amaç çocuğu üzmek değil.
O kendisi için daha doğru kararlar verebilmeye başlayacak yaşa gelene kadar, güvenliği ve sağlıklı gelişimi için önemli olan konularda biz ebeveynlerinin ona bazı kurallar ve sınırlar yardımıyla destek olmamıza ihtiyaçları var.
Çünkü çocukların küçük yaşlarda ihtiyaçları ve isteklerini ayırt edip buna göre seçimler yapmaları gerçekten kolay değil. İhtiyaçları ve istekleri de çoğu zaman birbiriyle örtüşmüyor zaten.
* İhtiyaçları uyumak iken onlar oyun oynamak istiyorlar.
* İhtiyaçları temiz havada koşup oynamak iken onlar kafalarını kaldırmadan saatlerce bilgisayar oynamak isteyebiliyorlar.
* İhtiyaçları sağlıklı besinler iken, bıraksak sadece abur cubur yiyebilirler.
Sonuçta onlar bebek, çocuk, genç.
Onların işi istemek, bunda bir anormallik, bir sorun yok. Ama bu demek değil ki her istedikleri olacak.
Bizim işimiz de onların ihtiyaçlarını ön planda tutarak, isteklerini de makul ölçüde karşılamaya çalışıp gerisini sınırlamak.
Biliyorum çok keyifli bir iş değil ama gerekli bir iş.
Bu konu ile ilgili biliyorum bir çok sorunuz olacaktır. Çocuğum sözümü dinlemiyor, istediği olmayınca krize giriyor veya her şeyi ağlayarak tutturuyor şeklinde birçok şikayetiniz olabilir, bu da aslında başlı başına bir kitap konusu.
Ama şunu güvenle söyleyebilirim size;
Bu ihtiyaç dışındaki diğer 9 ihtiyacı karşılama konusunda gerçekten özen gösterirsek, inanın çocukların bu sınırları kabul etmeleri çok da zor olmuyor.
Elbette arada didişiyoruz, çatışıyoruz ama bu diğer 9 ihtiyaç o kadar güzel sağlam bir temel alt yapı oluşturuyor ki, çocuklar bu sınırları çok daha kolay kabul ediyorlar çünkü diğer birçok yönden ihtiyaçları çok güzel karşılandığı için kendilerini tatmin hissedip daha uyumlu davranma motivasyonları daha fazla oluyor.