Ödem ve şişkinliklerden sizi kurtaracak pratik öneriler…

Ödem ve şişkinliklerden sizi kurtaracak pratik öneriler…

Su içsem yarıyor? Kilo değil ödem var bende? Vücudum suyu tutuyor muş ?

Aranızda konuştuğunuzu duyar gibiyim yaz aylarına bu kadar az zaman kalmışken sizi ödem ve şişkinliklerden kurtaracak birkaç pratik önerilerde bulunmak istiyorum.

Peki Ödem nedir?

Ödem, hücre içi sıvılarının hücre dışına çıkarak doku aralarında ve cilt altında oluşturduğu şişliklerdir. Özellikle kadınlarda görülen bu durumun en önemli etkenleri tüketilen su ve tuz miktarıdır. Ödem en çok göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda oluşur. Ödemlerin öncelikli nedenleri alerjik reaksiyonlar ve ya kandaki protein düşüklüğü olabilir.

Ödemin sebepleri:

Hızlı yemek yeme
Asitli iceçekler
Aşırı tuz tüketimi
Aşırı alkol tüketimi
Kurubaklagiller
Tatlı yiyecekler
Beyaz şeker
Doğum kontrol hapları
Hareketsizlik
Adet öncesi ve sonrası şişkinlik

Ödem ve şişlikten kurtulmanın mucizevi püf noktaları ise;

Ödemlerden ve şişkinliklerden kurtulmanın birinci kuralı Bol bol su içmektir. Günlük 1,5 litre ve üzerinde su içimini güne yayarak tüketmelisiniz. Tuz’dan mutlaka uzak durmalısınız. Baharatlardan faydalanabilirsiniz. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalısınız. Kızartmalar, kafein, gazlı içecekler, hazır soslar tüketimini de en aza indiriniz. Ananas, doğal detokstur. Nar suyu, ödem söktürücü etkiye sahip. Şeker hastalarının nar suyunu ne kadar miktarda tüketmesi gerektiğini mutlaka doktoruna danışmalıdır. Muz, içerdiği potasyum ile vücuttaki ödemleri yok etmeye yardımcı olacaktır. Yeşil çay, günde en fazla 2 fincan kadar tüketebilirsiniz. Günde tüketilen yeşil çay ve diğer bitki çaylarının fazlası kalp çarpıntısına sebep olabilir. Maydanoz, sabahları tüketilen yarım kase maydanoz en etkili ödem atıcıdır. Salatalık, İçerdiği su miktarıyla günlük su ihtiyacımızı da karşılamaya yardımcıdır. Sabahları tüketilen 1 kase probiyotik yoğurt veya az yağlı yoğurt ödemlerden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler de ödeme karşı etkilidir. Yürüyüş yapın.

Sağlık dolu günler diliyorum

Diyetisyen Serpil Parlak

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Parlak

Dyt. Serpil PARLAK, 1981 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk üniversite eğitiminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde ikinci üniversite eğitimine başlamış ve "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Çocuk Beslenmesi Konusunda Bilgi Düzeylerinin Saptanması" başlıklı tezi ile mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. Beslenme ve Diyetetik alanındaki seminerini ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi 3-6 Yaş Dönem Çocuklarının Beslenme Davranış İlkeleri” konusunda vermiştir. Üniversite eğitimi esnasında "Otizmli Çocuklarda Çocukluk ve Adolesan Döneminde Kilo Kontrolü ve Yönetimi" konusunda da çalışma yapmış olan Dyt. Serpil PARLAK, 2014 yılı Kasım ayında  “Metabolik - Bariatrik Cerrahi: Multidisipliner yaklaşım” ve ...

Etiketler
Ödem nedenleri
Dyt. Serpil Parlak
Dyt. Serpil Parlak
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube