Obsesif kompulsif bozukluk ile yaşamak

Obsesif kompulsif bozukluk ile yaşamak

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) iki ana bölümden oluşur: obsesyonlar ve kompulsiyonlar.

-Obsesyon sürekli akılda beliren istenmeyen düşünceler, görüntüler, dürtüler, kaygı ve şüpheleri içerir. Sizi çok kaygılı hissettirebilirler (bazı insanlar bunu kaygıdan ziyade 'zihinsel rahatsızlık' olarak tanımlasa da).

-Kompulsiyonlar, obsesyonların (takıntının) neden olduğu kaygıyı azaltmak için yaptığınız tekrarlayan aktivitelerdir. Örnek olarak, bir kapının kilitli olduğunu tekrar tekrar kontrol etmek, kafanızdaki belirli bir ifadeyi tekrarlamak veya vücudunuzun nasıl hissettiğini kontrol etmek gibi bir şey olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) neden olur?

OKB'NİN neden geliştiğine dair farklı teoriler vardır. Bu teorilerin hiçbiri her insanın deneyimini tam olarak açıklayamaz, ancak şunların OKB’ye neden olma ihtimali yüksektir:

-Kişisel deneyim: Örneğin, acı verici bir çocukluk deneyiminiz varsa veya travma, istismar, zorbalık geçirdiyseniz, kaygı ile başa çıkmak için takıntıları ve tekrarlayan davranışları kullanmayı öğrenebilirsiniz.

-Kişilik: Belli kişilik özellikleri olan insanların OKB olması daha muhtemeldir. Örneğin, yüksek standartlara sahip temiz, titiz, metodik bir kişiyseniz, OKB geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.

-Biyolojik faktörler: Bazı biyolojik teoriler, beyin kimyasında bulunan serotonin eksikliğinin OKB'DE bir rolü olabileceğini düşündürmektedir.

Ne yapabilirsiniz?

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar hayatınızı ele geçirebilir ve çaresiz hissetmenize neden olabilir. Bununla birlikte, OKB'nizi yönetmenize ve refahınızı iyileştirmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

-Destek ağınızı oluşturun

-Eşler arası desteği deneyin

-Fiziksel sağlığınıza dikkat edin vb.

Farklı şeylerin farklı zamanlarda farklı insanlar için çalıştığını unutmayın. Bir şey sizin için çalışmıyorsa (veya şu anda mümkün görünmüyorsa), başka bir şey deneyebilir veya başka bir zaman geri dönebilirsiniz.

OKB’si olan yakınınıza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Sevdiğiniz birinin OKB'si varsa, onları nasıl destekleyeceğinizi bilmek zor olabilir. Onların deneyimlerini anlamak için mücadele edebilir veya takıntılarının ve kompülsiyonlarının günlük yaşamlarında onları nasıl etkilediğini hissedebilirsiniz.

Desteğiniz ve anlayışınız büyük bir fark yaratabilir ve yardım etmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Sevdikleriniz takıntıları ve kompülsiyonları hakkında konuşmayı zor bulabilir. Hatta onları uzun süre gizli tutmuş olabilirler ve tepkiniz hakkında çok endişeli olabilirler.

Bunu kabul etmeye yardımcı olabilir ve deneyimleri hakkında kendilerini rahat hissedecek şekilde konuşmalarını teşvik edebilirsiniz.

Unutmayalım ki psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik tedavidir. Psikoterapi düşünceleri, duyguları ve davranışları araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir yönde dönüştürmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu makale 10 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Sevim

Uzman Psikolog Elif Sevim, psikoloji lisansını başarı belgesi ile tamamladıktan sonra yüksek lisansını da üstün başarı belgesiyle tamamlayarak uzmanlığını almaya hak kazanmıştır. Bakanlıkta, kliniklerde ve üniversitelerde hem terapist hem de eğitmen olarak çalışmalarda bulunmuştur. Şu anda Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Laboratuvarında araştırmacı olarak çalışmakta ve kurucusu olduğu Jüpiter Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde danışan görmeye devam etmektedir. Bireysel, Ergen ve Çift terapisi vermektedir. Ayrıca, SCL-90, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeğini terapilerinde aktif olarak kullanmaktadır. Psikolog Elif Sevim bir çok eğitime katılmıştır ve katılmaya devam etmektedir. ALDIĞI EĞİTİMLER Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitimi Filial Terapi Eğitimi Biliş ...

Uzm. Psk. Elif Sevim
Uzm. Psk. Elif Sevim
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube