Obezitede cerrahi yöntem öncesi ve sonrası dönem

Obezitede cerrahi yöntem öncesi ve sonrası dönem

Operasyon öncesi dönem

Obezite cerrahisi  operasyonu öncesi dönemde hastalara herhangi bir diyet genelde önerilmez. 2 gün önceden sulu gıda başlanması genelde yeterlidir. Ancak operasyona hazırlık döneminde yapılan incelemelerde hastanın bazen göğüs hastalıkları açısından pulmoner rehabilitasyona ihtiyacı olabilmekte bazen kilo kaybı ile pulmoner kapasitesi artması gerekmekte ayrıca kilo kaybı ile kardiyak yükün azalmasının gerekdiği ağır morbid obez hastalarda diyet ve egzersiz gerekebilmektedir. Lakin bize başvuran hastaların çoğu zaten diyet ve egzersizi denemiş ve başarılı olamamış olduğu için bu hastalara ameliyat öncesi gastrik balon takılarak 20-25 kilo verdirilir. Sonrasında kardiyak ve pulmoner yük rahatlatılır ve sonrası operasyona alınır.

Operasyon sonrası dönem

Operasyon sonrası dönemde hastaların yeni ve farklı bir mide barsak sistemleri olacağından bir dönem eski porsiyonlarla ve eski yeme tipi alışkanlıklarla yemek yiyemeyeceklerdir ayrıca yapılan operasyonun tipine göre bir müddet vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyacaklardır. Bu nedenle operasyon sonrası dönemde vücudunuz uyum sağlayıncaya kadar bu destekler devam eder. Ancak operasyon sonrası dönemde en önemli kısım bu destek bittikten sonraki dönemdir. Opere olan hastalar bu dönemde asla yalnız bırakılmamalı kilo değişimleri çok yakından takip edilmelidir. Bu ameilyatı yapmaktan daha da önemlisi opere ettiğiniz hastaları takip etmektir. Eğer bu hastaları düzenli takip etmezseniz ve kendi haline bırakırsanız bir müddet sonra ciddi vitamin ve mineral eksikliği ve ona bağlı sorunlarla yada yıllar sonra bilinçsiz ve yüksek kalorili beslenmeye bağlı yeniden  kilo alımı ile size gelirler. Bu nedenle operasyon sonrası dönemde uzun süre takip edilmeleri çok önemlidir. Bu konuda diyetisyenimiz ve psikoloğumuzla birlikte size en uygun desteği vermekteyiz.

Oprasyon sonrası dönemde egzersiz çok önemlidir. Özellikle karın ön duvarında, kolda ve vücüdun farklı noktalarında sarkmalar olur. Bunun önüne geçmek için egzersiz çok önemlidir. Bu konuda size gerekli egzersiz önerilerini yaparak takip edilmeniz gerekmekte, gerektiği durumlarda eğer ciddi karın ön duvarı sarkması varsa abdominoplasti denen operasyon gerçekleştirilebilmektedir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube