Safra kesesi taşı (kolelitiasis)

Safra kesesi taşı (kolelitiasis)

safra bileşenlerinin büyüme ve birleşme yoluyla safra kesesinde oluşan kristal yapılardır. Kolesterol taşları genelde koyu yeşil, ama bazen beyaz veya sarı da olabilirler. Kolelitiasis hastalığı safra kesesinde taş olmasıdır.Safra kesesinde büyük tek taş veya yüzlerce daha küçük taş da olabilir.

 

Nedenleri

Kalıtsal faktörler, şişmanlık, safra kesesi hareketi ve beslenmenin safra taşlarına neden olduğu gösterilmiştir.

 

Belirtileri

karında şişkinlik, hazımsızlık, karın ve sağ omuzda ağrı, geğirme

 

 

Tedavisi

Kolesterol taşlarını eritmek için ağızdan alınan ursodeoksikolik asit kullanılır. Ancak bu ilaç çok pahalıdır ve kullanımı kesilince yeniden taş oluşabilir.Dolayısıyla tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.

 

Cerrahi seçenekler

Safra kesesinin ameliyatla alınması (Kolesistektomi) %99 olasılıkla safra taşının tekrar oluşumunu ortadan kaldırır. İki cerrahi seçenek vardır: açık ameliyat ve kapalı (laparoskopik) ameliyat.

 

kapalı safra kesesi ameliyatı  (Laparoskopik Kolesistektomi): Kamera ve aletler için 4 küçük delik açılır. Aynı günde veya ertesi sabah taburcu olunur, bunu bir hafta ev dinlenmesi ve ağrı tedavisi izler. Bir hafta sonra normal beslenme ve hafif faaliyete geri dönülebilir.

Açık safra kesesi ameliyatı : karında sağ kaburgaların altında büyük bir kesi yapılır. Bir hafta hastanede kalınır, taburcu olduktan bir hafta sonra normal beslenmeye, bir ay sonra da normal faaliyete geri dönülebilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Beyatlı

  Genel Cerrahi Uzmanı, MD, PhD (Doktora) Avrupa Cerrahi Araştırmalar Derneği, Amerikan Akademik Cerrahi Derneği üyesidir 1992 yılında girdiği S.Ü. Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında birincilikle mezun oldu. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Asistanlık süresinde yurt içi ve yurt dışı birçok dergide makaleler ve olgu sunumları yayınladı.  2004 yılında hazırladığı (Intraoperative Determination of Intestinal Viability) tez konusu JSR(Journal of Surgical Reaserch) adlı A grubu Amerikan Cerrahi dergisinde yayınlandı. 2005 yılında aynı fakülteden 90/100 puanla Genel Cerrahi Uzmanı olarak ihtisasını tamamladı. Üyesi olduğu Dernekler ve Kuruluşlar: TTB – Türk Tabipler Birliği, TCD – Türk Cerrahi Derneği, UTACD – Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, ...

Etiketler
Doktorsitesi com safra
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube