Obezite ve metabolizma cerrahisi

Obezite ve metabolizma cerrahisi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak derecede anormal ve aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite, çağımızın en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak görülmektedir. Obezite, besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini, sağlığı ve yaşam süresini olumsuz yönde etkileyen, başka hastalıkların da ortaya çıkmasına yol açan bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Obezite tedavisinde çok eskilerden günümüze kadar çeşitli yöntemler denenmiş olsa da kalıcı kilo vermenin sağlanması pek mümkün olamamıştır.

Son yıllarda obezite alanında bilimsel çalışmaların artması ve bu konuyla ilgili yeni bilgilerin saptanması obezite tedavisine yeniden yön vermiş ve bu bilgiler ışığında obezitenin cerrahi bir yöntemle tedavi edilip edilemeyeceği araştırılmıştır. İlk uygulamalarda olumlu sonuçlar alınması üzerine cerrahi tedavi dünyada yaygınlaşarak bilimsel çalışmaların bu yönde ağırlık kazanmasına ve cerrahi tedavi seçeneklerinin artmasına neden olmuştur. Ameliyatlar giderek daha başarılı, daha kalıcı, daha zararsız ve daha konforlu hale gelmektedir.

Obezite cerrahisi, obezite ve yandaş hastalıklardan kurtulmak için hızlı, güvenilir ve etkili bir çözüm olması nedeniyle uzun yıllardan beri çok sayıda hastaya güvenle uygulanan ve zaman içerisinde teknik ve teknolojik gelişmelerle riski azalmış, uzun vadede sonuçları saptanmış bir tedavi seçeneğidir.

Cerrahi yöntemler, temelde “kısıtlayan ameliyatlar” ve “emilim bozucu ameliyatlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Hastaların cerrahi yöntemle tedavi edilebilmeleri için gerekli tıbbi tetkiklerin yapılıp hastanın kilo almasına neden olan bir hastalığın olup olmadığı saptanmalı, cerrahi öncesi tüm tıbbi tedaviler ve uygulamalar denenmiş olmalıdır. Ayrıca vücut kitle indeksinin hastanın diyabet, tansiyon gibi yandaş sağlık problemleri varsa 35 ve üzeri, herhangi bir yandaş sağlık problemi yoksa 40 ve üzerinde olması gerekmektedir. Vücut kitle indeksi, kişinin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle bulunur.

Cerrahiye karar verilen hastalar ile görüşülerek, uygulanacak yönteme hasta ile beraber karar verilir.

Ameliyat obezite ile savaşın mevcut bilgilerle en önemli silahı olmakla birlikte ameliyat sonrası dönemde hastanın uzman bir ekip tarafından takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Yetersiz ilgi ve hastanın bilgilendirilmemesi, oldukça tehlikeli ve sıkıntılı sonuçlar doğurabilmektedir.

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemle başarılı sonuçlar alınmakta, hastalarımız daha konforlu ve daha sağlıklı bir hayata kavuşmaktadır. Ancak hastalar açısından dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, obezite cerrahisi konusunda tam donanımlı, uzman bir ekiple çalışan tecrübeli bir merkezin tercih edilmesidir. Teknolojinin son olanakları ile donatılmış ameliyathane ve yoğun bakım üniteleriyle modern ve kaliteli sağlık hizmeti sunan hastanemizde obezite cerrahisi ile ilgili tüm yöntemler deneyimli, eğitimli, uzman bir ekip tarafından uygulanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki ameliyat bir son değil, yeni bir başlangıçtır.

 

s04-obezite-sematik

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Saraç

Op. Dr. Ali Saraç, 1981 yılında Adana'da doğmuştur. Tıp eğitimini 2005 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 2005 ile 2007 yılları arasında Bitlis Ahlat Sağlık Ocağı’nda görev yaptı. Genel Cerrahi ihtisasını 2007 ile 2012 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimi sırasında obezite cerrahisi alanında birçok çalışmaya katıldı. Op. Dr. Ali Saraç, 2012 ile 2014 yılları arasında Antakya Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi ve özellikle Obezite ve Metabolizma Cerrahisi alanında görev yaptı. Medilife Beylikdüzü Hastanesi ve İzmir Özel Karataş Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış olan Op. Dr. Ali SARAÇ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Mono Sağlık Tedavi Merkezi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Ali Saraç, İngilizce bilmektedir; evli ve 1 çocuk babasıdır. ...

Etiketler
Obezite cerrahisi nedir
Op. Dr. Ali Saraç
Op. Dr. Ali Saraç
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube