Gençlerde meme kanseri

Gençlerde meme kanseri

Meme kanseri gençlerde fazla sık görülmez. Görülme sıklığı 50 yaşından sonra yaşla birlikte artmaya başlar. Göğüs kanserlerinin % 80 ni 50 yaşından sonra görülür. Gençlerde meme kanseri teşhisi, hastanın genç olması nedeniyle başka sorunlar da getirir. Gençlerin aktif cinsel hayatları vardır, küçük çocukları olabilir veya çocuk doğurmak isteyebilirler, dış görünümleri ve vücut bütünlükleri çok önemlidir, iş hayatları olabilir, genelde sorumlulukları daha fazladır. Onlar aktif hayatın içindedirler ve gelecekle ilgili beklentileri de haklı olarak çoktur. Bu nedenle genç hastaların tedavi seçimleri ve onlara yaklaşım mutlaka farklı olmalıdır. Özellikle sosyal yaşamlarının devamı ve gelecekle ilgili düzenlemelerde onlara çok destek olmak gerekir. Burada doktorlar kadar hasta yakınlarına da önemli görevler düşmektedir.

Tedavide Önemli Konular

Yaşam kalitesinin kaybolmaması ve vücut bütünlüğünün bozulmaması her yaştaki kadın için önemlidir; fakat gençlerde bu konulara verilen önem daha yüksektir. Tedavi planlanırken bu durum göz önüne alınmalıdır. Cerrahiden başlamak üzere tedavinin tüm basamakları, hasta ve yakınları ile birlikte planlanmalıdır. Gençlerde zorunlu olmadıkça meme alınmamalı ve sınırlı cerrahi seçilmelidir. Sınırlı cerrahi sonrası kalan meme dokusunun estetik görüntüsüne dikkat edilmeli, doğru kesi ve cerrahi teknikler kullanılmalı, memede çöküklük, yamukluk gibi şekil bozukluklarına neden olunmamalıdır. Eğer cerrahi sınırlar nedeniyle memede bir şekil bozukluğu olacaksa aynı ameliyatta memenin şekil bozukluğunu giderecek ek ameliyatlar gerçekleştirilmelidir. Tüm bunların önceden öngörülmesi, yapılacak cerrahi ile ilgili kararın meme cerrahı, plastik cerrah ve hasta ile birlikte verilmesi gerekir. Size önerim tedavi öncesi ne istediğinizi düşünün ve mutlaka doktorunuz ile tartışın; çünkü her doktor size bu kadar demokratik davranmayabilir. Doktorunuza sorarsanız sizinle işbirliği yapacak ve isteklerinizi yerine getirmeye çalışacaktır.

Cerrahi tedavi sonrası çoğunlukla başka tedaviler de gerekli olmaktadır. Bu tedaviler planlanırken de ileriye dönük düşünmek gerekir. Hastanın çocuk sahibi olmak gibi bir isteği var mıdır, nasıl bir işle meşguldür, ne gibi sorumlulukları vardır, bunlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ameliyat sonrası doktorunuza isteklerinizi, sorumluluklarınızı ve gelecek beklentilerinizi mutlaka iletin. Çocuk doğurma isteğiniz olabilir, bırakamayacağınız bir işiniz olabilir, birilerine bakmakla yükümlü olabilirsiniz, bunlar yokmuş gibi davranılması sonucunda tedavi sürecinizde ve sonrasında zarara uğramanız veya sorun yaşamanız hastalığınızın seyrini olumsuz etkileyecektir. Genç hastaların aktif bir cinsel hayatı olduğu için bu konularda da hastanın isteklerine önem vermek gerekir. Çocuk sahibi olmak kadar korunmak da önemli bir sorun olabilir. Bir diğer sorun da hastalığa gebeyken yakalanmaktır. Bu durumda da bebeğin sağlığı gündeme gelecektir. Bundan sonraki bölümlerde bu konular daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sevil Öz

Etiketler
Meme koruyucu ameliyat
Op. Dr. Sevil Öz
Op. Dr. Sevil Öz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube