Obezite kanser yapar mı?

Obezite kanser yapar mı?

Aslında uzun zamandır obezite ile kanser arasında bir ilişki olduğu hissediliyordu zira obezite hastalarında belli bazı kanser türleri daha sık olarak gözlemleniyordu, ancak altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılamadığı için bilim adamlarının sesi çok da yüksek çıkmıyordu. Oysa son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde Obezite – Kanser ilişkisi yavaş yavaş çözülmeye başlandıkça Tıp dünyası artık daha yüksek sesli uyarılarına başladı.

Evet, artık diyebiliyoruz ki obezite kanser riskini arttırıyor!!! Peki nasıl?

Amerikan Kanser Arşatırmaları Birliği’nin(American Association for Cancer Research) yaptığı ve henüz bu ay yani Eylül 2017 de yayınlanacak olan çok geniş çaplı bir araştırmanın (Meraklıları için: Cancer Prev Res (Phila). 2017 Sep;10(9):494-506.Signals from the Adipose Microenvironment and the Obesity-Cancer Link-A Systematic Review)

sonuçlarına göre bu ilişki yavaş yavaş ortaya konmaya başlandı. Bu çalışmada konu ile alakalı 4,641 makale incelenmiş, ki bu makalenin 20 tanesi doğrudan insan üzerinde yapılan klinik araştırmalardır, ve Obezitenin; Meme, Kolon, Yemek Borusu, Rahim, Prostat ve Kulak-Burun-BoğazKanserleriyle olan ilişkisi incelenmiştir.
 
Ve ne ortaya çıktı biliyor musunuz? Vücuttaki karın yağlanması (Santral Obezite) aynen bir hormon üreten organ gibi bazı maddeler salgılıyor. Bu maddeler (VEGF, IL6, TNFα..vb) ise değişik dokularda kanser oluşmasını tetikleyebiliyor. Daha da ilginci ise bu maddleler cilt altı yağ dokusundan ziyade karın içi yağ dokusundan çok daha fazla salgılanıyor, yani duruma biraz espiri katmak gerekirse Liposuction yaptırarak bu risklerden kurtulamıyoruz!
 
Son olarak orjinaline:http://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2016.67.4283  linkinden ulaşabileceğiniz “J Clin Oncol. 2016 Dec 10;34(35):4270-4276. Epub 2016 Nov 7. Obesity and Cancer Mechanisms: Tumor Microenvironment and Inflammation.“ adli makaleye göre obezite dolayısıyla oluşan aşırı yağ dokusu kanser oluşumunu arttırdığı gibi ayrıca özellikleMeme ve Dil Kanseri gibi kanser türlerinde tedavi başarısını azaltmaktadır.

Obezite ve Kanser ilişkisini inceleyen bilimsel araştırmalar her geçen gün daha da artmakta ve bu ilişki artık net olarak gözler önüne serilmektedir. Ben yine yeni gelişmeler oldukça sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim BİROL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Selim BİROL, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Dünya Obezite Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kanser türleri
Op. Dr. Selim Birol
Op. Dr. Selim Birol
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube