Obezite ile ilgili sık sorulan sorular

Obezite ile ilgili sık sorulan sorular

1- Ne zaman obezite ameliyatı için Hastaneye Yatmalıyım?

Genellikle herhangi bir yandaş hastalık yoksa obezite ameliyatları için aynı gün sabah erken veya yandaş hastalık varsa birgün öncesi hastaneye yatılmasını öneririz. 

2- Obezite Ameliyatının süresi nedir?

Ameliyatlar genelde 60-90 dk kadar sürer. Hastanın ameliyata hazırlanması ve uyutulması 20-25 dk ve hastanın ameliyatdan sonra uyandırılması da 20-25 dk kadar sürer.

3-Ameliyatdan Sonra Ne Kadar Kilo Verebilirim?

Tüp mide ameliyatından sonraki 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %45-90 oranında verebilir. Ameliyat sonrası kilo vermenin başarısı hastanın diyet ve egzersiz programına uymasıyla ilişkilidir. Tüp mide ameliyatından sonra 150 kg ile ameliyata girmiş bir hastanın 50-75 kg arasında kilo verebilmesi mümkündür.

4- Sigara ve Alkol kullanan birisi Obezite ameliyatından önce Sigara ve Alkolü bırakmalı mıdır?

Bütün obezite ameliyatlarından önce anestezi doktorumuza sigara-alkol alışkanlıklarınızı bildirmeniz gerekmektedir. Ameliyat gününden 5 gün öncesinde sigaranın 15 gün öncesinde de alkol kullanımının bırakılması ameliyat esnasında daha rahat bir ameliyat geçirmenizi sağlayacağı unutulmamalıdır.

5- Obezite ameliyat Ekibinde kimler bulunur?

Obezite Cerrahı, Genel Cerrah, Anestezi Doktoru, Anestezi Hemşiresi, Anestezi Teknisyeni, Yardımcı Ameliyathane Personeli.

6- Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?

Ameliyatın hemen sonrasında ameliyathaneden henüz çıkmadan genellikle ağrı kesiciler yapılır. Ağrı kesicilerin etki etme süresi; hastadan hastaya değişen ağrı eşiği dozuyla orantılı olarak hafif ağrı olabilir.

7- Obezite Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakımda Kalırmıyım?

Ameliyatı sonrası Yoğun Bakım ihtiyacı çoğunlukla olmamaktadır. (İleri yaşa bağlı olarak kalp ve akciğer problemi olan hastalar yoğun bakıma alınabilirler. )

8- Ameliyat Sonrası Refakatçiye İhtiyacım olacak mı?

Obezite ameliyatı sonrası hastanın yanında refakatçi bulundurulmasını istenilir.

9-Obezite Ameliyatından Sonra Ne Kadar Hastanede Kalırım?

Obezite ameliyatlarından sonra hastanede kalış süresi hastanın iyileşme sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterse de genellikle hasta  2 gün yatırılmaktadır.

10- Obezite Ameliyatı Sonrası Banyo Ne zaman Yapabilirim?

Obezite ameliyatı sonrası  1 hafta sonrası banyo yapılabilir.

11- Obezite Ameliyatı Sonrasında Vitamin, mineral ve  Protein takviyesi kullanmak gerekir mi?

Ameliyat sonrası hızlı kilo vermeye bağlı olarak vitamin-mineral, kalsiyum veya protein eksikleri olabilir. Bu durum rutin kontrollerde ortaya çıkabilir ve tedavisi verilir.

12- Obezite Ameliyatı Sonrası Kilo Verilmesi  hangi zamana kadar sürer?

Kilo verme Obezite ameliyatı sonrası  yaklaşık 18 ay’a kadar devam eder. Kimi durumlarda hastalar fazlalık kilolarını daha erken verebilmekte ve kilo vermeleri daha erken dönemlerde sonlanabilmektedir.

13- Obezite Ameliyatından sonra Ne zaman Hamile Kalınabilir?

Asgari 18 ay sonra hamile kalınabilinir. Erken hamilelik durumunda yeterli beslenme sağlanamayacağından anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.

14- Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur mu?

Ameliyatın hemen sonrasında ağrı kesiciler yapılmaktadır. Ağrı kesicilerin hastaya etki etme süresince; hastadan hastaya değişecek ağrı eşiği dozunda hafif ağrı olabilir.

15- Obezite Ameliyatından Sonra Ne Zaman Denize Girebilirim?

Ameliyat sonrası 1.ay da denize girilebilir.

16- Ameliyattan sonra İstirahat İçin Rapor Alınabilir mi?

İstirahat raporu verilmektedir.

17- Obezite Ameliyatından Ne Kadar Sonra Cinsel Yaşantıma Devam Edebilirim?

Ameliyat sonrası hastalara aşırı efor sarf edecekleri faaliyetlerden 2 hafta uzak durmaları çnerilir.

18- Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Normal Yaşantıma Dönilmesi Ne Kadar sürer?

 Masa başı çalışılan işlerde 7 gün sonra işine dönebilir. Aşırı fiziksel aktivite gereken işlerde ve spora başlamak için ise en az 1 ay beklenmesi önerilir.

Bu makale 25 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2006 - 2008 yılları arasında Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında askerlik vazifesini yerine getirmiştir. Ayrıca Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, gastroenterolojik cerrahi, meme cerrahisi, laparoskopik fıtık cerrahisi,endokrin ve varis cerrahisi alanlarında operasyonlar gerçekleştirmekte ve tedavi vermektedir. Kamerayla kapalı fıtık, kasık fıtığı, kapal ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube