Meme kanserinde en çok merak edilen 10 sorunun cevabı ve tedavi seçenekleri

Meme kanserinde en çok merak edilen 10 sorunun cevabı ve tedavi seçenekleri

Kişisel kendi kendine  muayenenin başlangıç yaşı ne zamandır?

Meme muayenesi yapmak için en uygun dönem, adet bitimini takiben 3-5 gün içerisindeki zamandır.Kişisel kendi kendine muayene 18-20’li yaşlardan  önce önerilmez.Bu yaştan itibaren her bayanın düzenli olarak aylık memesini gözden geçirmesi hayati önem taşımaktadır.

Ne zaman ilk meme Meme ultrasonu çekilmelidir?

İlk ultrason ailesinde meme kanseri olanlarda 24-25’li yaşlarda başlamalıdır. Genetik olarak seyreden meme kanserlilerde ise mamografinin ilk başlama yaşı 25’dir.Ailesinde meme kanseri hikayesi hiç olmayanlar için ise ilk ultrasonografi yaşı 35 ve sonrasındır.Ailede meme kanseri hikayesi olmayıp ve meme kanser geni taşıyıcısı olmayanlar 35-40 yaşlarında ultrasonografi ve mamografi bir defa çektirmelidirler.Ailesei genetik meme kanserinde 25 yaşından itibaren mamografi yapılmalıdır.

Memedeki Fibrokistik Hastalıkta kansere dönüşüm riski nedir?

Basit fibrokistlerde kanser tehlikesi yoktur. Fibrokistlerin oluşumu fizyolojik yaşamsal bir süreç olup, adet sonrasında yumurtalıklardan salınan progesteron ve östrojen hormonuyla ilgilidir. Progesteron süt yapımını sağlayan hücreleri çoğaltır, östrojen süt kanallarını dallandırıp genişletir.Kişi hamile kalmazsa memede çoğalmış olan hücreler eski yapısına döner. Bu hücrelerin eski halini alması esnasında bir grup hücre fibrokistik yapıya döner.

Mamografi çektirmenin  kanser oluşumuna etkisi olur mu?

Günümüz teknolojisinde Radyasyon düzeyi 10 kat daha azalmıştır.Mamografinin yararı zararından çok fazladır. Uzun yıllar Eski mamografiyle takipli hastalarda bu durum gösterilmiştir. Meme MR’ında radyasyon bulunmadığından zararı yoktur.

Memedeki kitlelerin hepsi kanseri gösterir mi?

Memedeki kitlerin %10’dan azı kötü huylu yani kanser olabilir.%90’dan fazlası kanser olmayıp, fibrokistik hastalıktır.Fibrokistler hastalarca kitle olarak algılanır.Regl öncesi dönemde meme kontrolü yapanlar, memesinde tümör var olduğu endişesine kapılmaktadır.

Meme fibroedenomlarının kanserleşmesi mümkün mü?

Fibroadenom iyi huyludur. Kanserleşme riski normal meme dokusunun kanserleşme riski kadardır.Fibroadenom büyüdükçe %2 oranında kanserleşme riski artar. Doğum kontrol hapları kullanımı çap artışı yapar.Lakin kanser yapıcı etkisi olduğu söylenemez.

Meme Kanserinde Meme Koruyucu Cerrahi Belirli bir yaş aralığı var mı?

Tümörün şekli, yaygınlığı, evresine bakılarak her yaştaki kadının memesi korunabilir.Meme koruyucu cerrrahi yalnızca genç kadınlara yapılır 80’li yaşlara yapılmaz şeklinde tıbbi bir uygulama yoktur. Bu yaşlarda olup meme protezi isteyen hastalarımız vardır.

Meme protezi hangi yaşlarda yapılabilinir?

Her yaştaki kadın için meme önemli bir objedir.Her yaşta meme protezi yapılabilinir.Meme kanserinde risk faktörü bulunmuyorsa ve hasta tıbbi olarak elverişli ise meme koruyucu cerrahi tercih edilir. Memesi alınanlara ameliyat esnasında veya belirli risk faktörleri giderildikten sonra yeni meme yapılması tavsiye edilmelidir.Bu tarz bir davranış hastayı psikolojik olarak rahatlatır,güçlendirir ve  sosyal yaşama uyumunu sağlar.

Herkes meme koruyucu cerrahi olabilir mi?

Bunun için en başta hastanın memesinin alınmasını arzu etmeyip, meme koruyucu cerrahiyi istemesi gerekir. Bu hastanın en doğal hakkıdır. Doktorda bu durumda meme koruyucu cerrahiyi tercih etmelidir.Kanser dokusunun Koltuk altına yayılması meme koruyucu cerrahiye engel değildir. 

Meme tümörü ile meme büyüklüğü arasında orantı olmalıdır. Meme küçük kanser büyükse meme tamamen alınmalıdır.

Memenin Tamamen alınması hangi durumlarda olur?

Öncesinde göğüs duvarına ışın tedavisi(radyoterapi) alan hastalarda, meme koruyucu cerrahi sonrasında tekrar radyoterapi yapılması gerektiğinden bu hastalara mastektomi gerekir.

Mamografisinde kötü ve dağınık,yayılmış kireçlenmesi bulunutor ve de çok odaklı meme kanseri başlama ihtimali varsa meme alınması düşünülmelidir.

Meme içinde birçok yerde aynı zamanlı başlamış kanser hastalarında meme koruyucu cerrahi önerilmez. Memenin  tamamen alınması uygun olur.

Bu makale 25 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2006 - 2008 yılları arasında Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında askerlik vazifesini yerine getirmiştir. Ayrıca Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, gastroenterolojik cerrahi, meme cerrahisi, laparoskopik fıtık cerrahisi,endokrin ve varis cerrahisi alanlarında operasyonlar gerçekleştirmekte ve tedavi vermektedir. Kamerayla kapalı fıtık, kasık fıtığı, kapal ...

Etiketler
Meme koruyucu cerrahi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube