Tatlı tüketimini kısıtlamanın yolları

Tatlı tüketimini kısıtlamanın yolları

1-Kahvaltıyı tam yapıp protein ağırlıklı gıdalar alınız. Kahvaltıda yumurta, peynir,yoğurt ve süt tüketiniz. Sabah kahvaltısında aşırı bal, reçel ve meyve sularına mesafeli olunuz.

2-Yemeği mütakip meyve yemeyiniz.Meyveyi ara öğünlerde veya yemekten önce tüketiniz.

3-Öğün aralarında unlu ve şekerli gıdalardan uzak durunuz.Tatlı tüketim dürtünüz dayanılamayacak düzeyde ise früktoz seviyesi düşük gıdalar veya şekersiz kuruyemiş ve meyve karışımları alabilirsiniz.

4-Şekerlerin her türüne mesafeli olunuz. Öğün sonrası tatlı tüketimini kesiniz.

5-Eğlencelik ve atıştırmalık arzunuzu protein ağırlıklı besinlerle yoğurt, ayran, yumurta, peynir, ceviz, badem, fındık vb giderebilirsiniz. Baskılanamaz olmadıkça gereksiz eğlencelik almayınız.

6-Kaynağı nişasta olan şeker tüketiminde sakınınız.

7-Zengin un ve nişasta içeren gıdalara(makarna, pirinç pilavı)  seviyeli olunuz.

8-Daha çok, yoğun bakliyat(nohut, kurufasulye vs) ve tam tahıl içeren gıdalarla besleniniz.

9-Kakao içeriği yüksek bitter çikolataları atıştırmalık tercihi olarak kullanabilirsiniz.

10-Tatlı tüketimi tutkusu zamanında önlem alınmazsa bağımlılığa dönüşebilir. Bu durumda orantısız kilo almanızı tetikler.

Bu makale 25 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2006 - 2008 yılları arasında Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında askerlik vazifesini yerine getirmiştir. Ayrıca Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, gastroenterolojik cerrahi, meme cerrahisi, laparoskopik fıtık cerrahisi,endokrin ve varis cerrahisi alanlarında operasyonlar gerçekleştirmekte ve tedavi vermektedir. Kamerayla kapalı fıtık, kasık fıtığı, kapal ...

Etiketler
Tatlı tüketimi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube