Normal doğum ve sezeryan hakkında

Normal doğum ve sezeryan hakkında

 Öncelikle her anne adayı normal doğumun isminden de anlaşıldığı gibi doğumun en normal ve en sağlıklı şekli olduğunu bilmelidir. Bu konuda kendinize güvenmek için, endişeden uzak durmak için ve bu sayede mutlu bir şekilde doğum yapmak için doktorunuzdan ve uygun kaynaklardan normal doğumun önemi hakkında bilgi edinmelisiniz. Bilgisizlik korku ve endişeye sebep olur. Bilgili ve bilinçli anne korkudan uzak şekilde normal doğumun anlamını ve güzelliğini hissederek, her zaman güzel bir anı olarak hatırlayacağı bir normal doğum yapar.

normal-dogum-mu-sezaryen-mi

Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

 Doktorunuzla doğundan haftalar önce doğumun nerede ve ne şekilde yapılacağını görüşerek planlamalısınız. Epidural anestezi veya başka müdahalelerin uygulanıp uygulanmayacağını kararlaştırmalısınız.

 Doğum hakkında merak ettiğiniz herşeyi ve bütün endişelerinizin cevabını öğrenmelisiniz. Cevapsız kalan soru işaretleri sizde kaygı yaratır ve doğumda rahat olmamanızı sağlar.

 Doğumun başladığını haber veren belirtileri öğrenmelisiniz ve bu belirtileri farkettiğinizde endişe ve panik yaratmadan önceden planladığınız şekilde hastaneye başvurmalısınız.

 Doğum sırasında ağrınızı azaltacak yöntemleri ve nefes egzersizlerini öğrenerek sancı odasında uygulamalısınız.

 Normal doğum mu sezaryen mi konusunda çelişkide iseniz bunların karşılaştırmasını, avantaj ve dezavantajlarını doktorunuzla konuşarak öğrenmelisiniz. Sizin gebeliğiniz için uygun olanına birlikte karar vermelisiniz. Bir problem ve sakınca saptanmayan gebeliklerde herzaman normal doğum önerilir. Normal doğumun mümkün olmadığı ve sakıncalı olduğu durumlarda sezaryen uygulanmalıdır.

 Hastanede ve doğumhanede sizi bekleyen koşulları ve aşamaları önceden öğrenmeniz doğumda kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cahit Bozyel

Op. Dr. Cahit BOZYEL, 1981 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1987 yılında, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirerek Tıp Doktoru olmuştur. Mecburi hizmetini Burdur'da yaptıktan sonra Şırnak'ta askerliğini yapmış daha sonra Tekirdağ Devlet Hastanesi acil servisinde çalışmıştır. İhtisasını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ardından Adıyaman ve Diyarbakır Devlet Hastanelerinde çalışmıştır. 2005 yılında Antalya Özel Konyaaltı Tıp Merkezini eşi Özge ABACI BOZYEL ile birlikte kurmuş ve bu merkezde 7 yıl Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmıştır. 2013 yılından bu yana Antalya'da özel muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir.  Op. Dr. Cahit BOZYEL, mesleki kariyeri süresince Tüp Bebek, İnfertilite, Gebelik Takibi, Doğ ...

Etiketler
Normal doğum mu sezaryen mi
Op. Dr. Cahit Bozyel
Op. Dr. Cahit Bozyel
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube