Normal doğum ve sezaryen doğum

Normal Doğum Ve Sezaryen Doğum

Normal doğum ve sezaryen doğum

Bir gebelikte doğum 2 farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlar sezaryen ve vajinal doğumdur. Bu seçimdeki temel amaç anne ve bebek sağlığını en üst düzeyde tutmaktır. Tıbbı gereklilik nedeniyle sezaryen yapılması gereken durumlar dışında sezaryenin tercih edilmesi avantajdan ziyade olumsuz sonuçları beraberinde getirebilir.

Sezaryen doğum bazı durumlarda hayat kurtarıcı olmasına rağmen karın ve rahimin kesilerek bebeğin çıkarıldığı büyük bir operasyondur. Bundan sonraki gebeliklerde bazı durumlarda sezaryen sonrası vajinal doğum denenebilse de çoğunlukla tekrar sezaryen olmayı gerektirir.

Gebelik sürecinde kadınlar doğum şekilleri ve artı eksileri hakkında detaylı bilgilendirilmelidir. Böylece bu süreçte söz sahibi olup isteklerini belirtmelilerdir. Öncelikle vajinal doğumun artılarından bahsedecek olursak;

Hastanede kalış süresi sezaryen doğumda 48 saat iken, vajinal doğumda 24 saattir. Bu süreler iyileşme sürecine ve olası olumsuzluk süreleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Yatış süresinin uzaması hem anne hem de bebek açısından hastane enfeksiyonlarına maruz kalmayı artıracaktır. Sezaryen doğumda ağrılar vajinal doğuma göre daha uzun sürecektir.

Vajinal doğum sonrası bebek anne ile hemen temas sağlar ve emzirme başlanabilir. Bunun hem anne hem de bebek üzerindeki faydaları yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Bebek bağışıklık sistemine ve annede ki hormon düzeninin normale dönmesine katkısı olmaktadır.

Vajinal kanaldan geçen bebeklerde solunum sorunları görülme oranı sezaryenle doğan bebeklere göre daha az izlenmiştir.

Doğum esnasında kanama ve enfeksiyon riski vajinal doğumda daha azdır. Yara yeri iyileşmesi ve ağrı açısından da vajinal doğum daha avantajlıdır. Vajinal doku çok çabuk iyileşmesine karşın sezaryen yara yeri iyileşmesi uzun sürebilir.

Sezaryen doğumda mesane ve bağırsak gibi organların yaralanma riski daha yüksektir. Geçirilmiş sezaryen artış durumunda da yapışıklıkların artması sebebi ile hayati sonuçlar doğabilmektedir.

Sezaryen karından yapılan bir ameliyat olduğu için anestezi gerekmektedir. Vajinal doğumdan farklı olarak sezaryen doğumda anesteziye bağlı komplikasyonlar izlenebilir.

Vajinal doğumda bebeğin doğum kanalından geçmesinin bebeklerin bağışıklık sistemine olumlu katkısı olduğu gösterilmiştir.

Vajinal doğumun eksilerine gelirsek;

Özellikle ilk gebeliklerde doğum süreleri uzayabilir ancak bunun doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Özellikle iri bebek doğumlarından sonra doğum bölgesindeki kaslarda zayıflama gelişebilir ve doğumdan hemen sonra dikiş atılması gerekebilir.

Yine iri bebekler doğum esnasında kafa veya kollarından yaralanabilir.

Anne adaylarının normal doğum ve sezaryen hakkında bilgilendirilmesi, artı ve eksilerinin konuşulması oldukça önemlidir; ancak bunun yanında her hasta için ayrı bir değerlendirme yapılmalıdır.  Tıpta, “Hastalık yoktur hasta vardır” denir. Hastalıkların, her kişide farklı bir seyir izleme potansiyeline sahip olmaları nedeniyle tedavi yöntemi ve planı da her hastada farklı olabilir. Bu nedenle hekim, anne adayının en doğru kararı vermesi için yardımcı olacaktır. 

Bu makale 12 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eyyüp Özgen

Mesleki çalışmalarına Güven Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Normal Doğum Ve Sezaryen Doğum
Op. Dr. Eyyüp Özgen
Op. Dr. Eyyüp Özgen
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube