Nezleydi, gripti

Bugünlerde ebeveynler telaşlı ve endişeli. Çocuklarda yüksek ateş ve öksürükle giden bir haller var. Zaten Covid salgınından yeni çıkmışız, neler oluyor acaba? Nezle, grip, influenza, beta, domuz gribi yok yok bu covid aslında lafları havalarda uçuşuyor.

Nezleydi, gripti

Bu endişenin çoğu elbette bir salgından yeni çıkmamızdan ve hala etkilerinin devam ediyor oluşundan kaynaklı aslında. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var Covid salgını etkisini kaybetti. Zaten sevindirici olarak çocuklarımıza fazlaca zarar vermemiş, çok etkilememişti ama az da olsa bazı ciddi sorunlara yol açmıştı.  Bunlardan birisi MIS-C diğeri miyokardite yol açmasıydı.

Yaklaşık 1 aydan beridir ise çocuklarda özellikle dirençli yüksek ateş ve öksürüğe yol açan bir durum ile karşı karşıyayız. Hastane başvuruları çok artmış durumda, yatış da gerektiriyor kimi zaman.

Yazdan çıkıp sonbahar ve kış aylarına girildiğinde, havalar serinleyip soğumaya başladığında burun akıntısı, aksırık, hapşırıkla giden ama ateş ve ağır halsizlik ve kırgınlık yapmayan soğuk algınlığı veya nezle dediğimiz duruma alışkınızdır. Bu durumdan biraz istirahatle nane-limon, ıhlamurla veya bazı basit ilaçlarla 2-3 gün içinde kurtulur, toparlarız. Bazı virüslerle oluşan bir hastalık halidir ve çok da önemli değildir.

Ama grip, influenza virüsü ile oluşan, yüksek ateş, halsizlik ve kırgınlık, eklem ağrıları ve boğazda yanma ve öksürükle seyreden bir hastalık halidir. Ateş 38.5 santigrad derecenin üzerine çıkar, bazen düşmesi uzun sürer, 48-72 saat süresince düzenli ateş düşürücü kullanılmasına rağmen tekrarlayabilir. Küçük çocuklarda hışıltılı nefes darlığına yol açabilir, bazen de üzerine başka enfeksiyonlar da eklenebilir. Ateş ve kırgınlık hali düzelse bile öksürük uzayabilir. 

Özellikle ateşin bu denli yükselmesi ve dirençli olması anne babaları korkutur. Bu yüzden acillerde, polikliniklerde yığılmalar ve kalabalıklar olabilir. Ateşi dirençli olan, nefes darlığı bulunan, ağızdan beslenmesi bozulan çocukların yatırılarak tedavi edilmeleri gerekebilir. Bazen de grip nedeniyle ağır zatürre hali, ensefalit, yüksek ateşe bağlı havale nöbetleri, nadiren miyokardit dediğimiz kalp kası problemleri ortaya çıkabilir.

Özellikle müzmin akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemi problemleri olanlar, kalp hastalığı nedeniyle takip edilen veya ameliyat olmuş çocukların bu gibi uzayan ateş ve öksürük durumlarında zaman geçirilmeden görülmeleri uygun olur.

Nezle ve gripten olabildiğince korunmak için mevsim şartlarına göre giyinmek, düzenli ve iyi beslenmek, kalabalık ortamlarda maske kullanmak iyi olacaktır.
Yeni yılın tüm çocuklarımıza sağlık ve huzur, başarı getirmesini dilerim…

Bu makale 2 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM,  1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998 Yılında Uzman olarak Başkent Hastanesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Hastalıkları bölümünün kurucusu olarak göreve başlamış olan Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, 2001 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde göreve başlamış, ve Çocuk Kardiyolojisi üzerine yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, mesleki çalışmalarına şu an Adana Özel Metro Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Nezle ve grip
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube