Strep a, strep a dedikleri

Covid salgınından çıktık ama bu yıl influenza başta olmak üzere bu kez başka virüslere yakalandık. Bu kez çoğunlukla büyükleri değil çocuklarımızı da etkiliyor üstelik. Geçen yıllarda covid nedeniyle kapanmalar, okulların uzaktan eğitim yapması, maske kullanımı gibi durumlar yüzünden bu hastalıklar belirgin az görülmüştü. Şimdi ise salgın denebilecek boyutta ve hepsi üst üste gelebiliyor.

Strep a, strep a dedikleri

Son zamanlarda özellikle basında Strep A diye bir hastalık çokça yer kaplar oldu. İngiltere’de çok ağır durumlara yol açtığı, salgın yaptığı, ölümcül olduğu gibi. 
Şimdi öncelikle bu yeni bir hastalık değil onu belirteyim. Aslında halk arasında “beta mikrobu” diye bilinen A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin yaptığı kimi zaman Kızıl olarak, çoğunlukla bademcik, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak gördüğümüz durum. Neden Strep A’ya çevrildi bu isim ve yeni bir hastalıkmış gibi sunuluyor? Çünkü hızlı test dediğimiz kitlerin adı Strep A olarak kısaltıldı ve bu hastalığın adı gibi dillerde yaygınlaştı. 

Ne yapar Beta mikrobu, A grubu Beta Hemolitik ya da şimdilerde Strep A?
Bademcikler büyür ve kızarır, üstünde beyaz iltihabi beneklenmeler olabilir, boğaz kızarıktır. Boğazda yanma ve özellikle yutkunurken ağrı olur. Halsizlik yapar, yüksek ateş mutlaka vardır. Ateş, 39 C derece ve üstü olabilir, tekrarlayan tipte bir ateştir. Bazen özellikle gövdede ve boyunda kollarda kırmızı döküntüler oluşabilir. Boyunda büyümüş bademcik ve bezeler hissedilir, öksürük tabloya eşlik eder. 

Bu hastalık oluştuğunda çoğunlukla ayaktan tedavi ile 1 hafta içinde tam düzelme olsa da bazen işler karışır. Hasta çocuğun yatırılması ve damardan tedavi verilmesi gerekebilir. Bazen bu durum alt solunum yolu enfeksiyonunada ilerleyebilir.

Aslında tedavisinde penisilin ve türevi antibiyotikler kullanılarak çoğu hastada hızlı düzelme yanıtı alınır. Boğazı yumuşatan destekleyiciler, yatak istirahati, uygun beslenme, ateş ve ağrı için ateş düşürücü kullanılır. 

Bu hastalığın bir önemli tarafı beta mikrobunun kimi çocuklarda hastalık yaptıktan bir süre sonra Akut Eklem Romatizması dediğimiz bir hastalığa yol açabilmesi, kalp kapaklarında tutulum yapabilmesidir. Bazen de Akut PoststreptokoksikGlomerülonefrit dediğimiz ödem ve yüksek tansiyon ile seyreden bir hastalığa da yol açabilir.

Sonuç olarak içinde bulunduğumuz günlerde influenzası, adenosu, rsv’si, covidi, strepA’sı birbirinin içine girmiş durumda. Birbirlerinden ayırt edici özellikleri de olsa dirençli yüksek ateş, boğaz ağrısı, kırgınlık, halsizlik, eklem ağrıları, öksürük, nefes darlığı gibi durumlarda bir sağlık kuruluşuna ya da hekiminize başvurmanız iyi olacaktır.Strep A iyi bildiğimiz hastalıklardan birisidir, tedavisi de olduğundan çok endişeli olunmaya henüz gerek olan bir durum yoktur. Bu dönemde özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanımı bulaşmanın engellenmesi açısından yine çok faydalı olacaktır. 

Sağlıklı günler dileğimle…

Bu makale 2 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM,  1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998 Yılında Uzman olarak Başkent Hastanesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Hastalıkları bölümünün kurucusu olarak göreve başlamış olan Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, 2001 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde göreve başlamış, ve Çocuk Kardiyolojisi üzerine yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, mesleki çalışmalarına şu an Adana Özel Metro Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Streptokok
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube