Nefesini tanı

Nefesini tanı

Günlük hayatımızda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor ve bazen bizi boğarcasına yoğun hissettiğimiz duygularımız sebebiyle doğru düşünemiyoruz. Yaşamın zorlukları ile başa çıkmaya çalışırken kendimizden kaçıyor ve benliğimizle başbaşa kalma ihtiyacımızı görmezden geliyoruz. Kolaylıkla çözülebilecek sorunları bile gözümüzde büyütür hale geldiğimiz ve işin içinden çıkamayacağımızı hissettiğimiz zamanlarda başvurabileceğimiz bir yöntem olan nefes egzersizleri hayat kalitemizi tahmin edemeyeceğimiz seviyelere yükseltebilir. Peki nedir nefes egzersizi?

Nefes egzersizleri kendi iç dinamiklerimizi kullanarak bir tür koruma kalkanı oluşturmamıza imkan veren doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Sağlığımız açısından olumsuz etkileri olan faktörleri azaltmak ve kendimizi dinleyip, zihnimizi tanımak, sakinleşmek ve vücudumuzun daha fazla oksijenle beslenmesini sağlamak için uyguladığımız çalışmalar olarak adlandırabileceğimiz bu egzersizler, nefes alma hızımızı dengeleyerek daha az enerji harcamamızı sağlar. Kalp atış hızının düşmesi ise kan basıncımızı dengelemeye ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Vücudumuzdaki akışlar düzene girdiğinde olumsuz dış etkenlerden arınmış şekilde düşüncelerimize odaklanmamız ve doğru kararlara daha rahat ulaşmamız sağlanmış olur.

Nefes egzersizlerine birkaç örnek verecek olursak bunlar;

Nefes farkındalığı egzersizi (Mindfulness):

 “Mindfulness” olarak adlandırılan nefes farkındalığı egzersizi; duygularımızın, düşüncelerimizin ve bedenimizin farkında olmak anlamına gelmektedir. Yaşadığımız “an”ın farkına varmamızın en güzel yolu biz hayatta var oldukça her daim bizimle olan “nefesimizi” farketmektir. Bu nedenle meditasyon şeklindeki nefes farkındalığı egzersizimizin odak noktası nefes olmaktadır.

Bu egzersizde öncelikle sakin ve rahat bir yere oturulur. Nefesimize odaklanmak ve “an”ın içinde kalmak denenir. Gözümüz açık veya kapalı olabilir. Dikkatimiz nefesimize toplanır. Burnumuzdan yavaşça nefes alırken, aldığımız havanın ciğerimize akışına, karnımızın sakince kalkıp inişine odaklanırız. Zihnimizdeki düşüncelerin dağılmasına ve o ‘’an’’da kalmaya izin veririz. Nefesimizi dinleyip, her bir nefesin bedenimizi nasıl hareket ettirdiğini farkederiz.Her nefesi düzenli ve yavaş bir şekilde verişimizde, burnumuzdan çıkan havanın bize hissettirdiklerine odaklanırız.

Gün içerisinde sadece 10 dakikanızı bile bu egzersize ayırmanız, sadece nefes alıp verme şeklinizin değişmesini sağlamakla kalmayıp,  “an”ı yaşamanın ve “an”da kalmanın ne kadar fark yarattığını hissetmenizi sağlar.

4-7-8 Nefes egzersizi:

Bu egzersizde burnumuzdan nefes alıp ve 4’e kadar sayarız. İçimizden 7’ye kadar sayarak, aldığımız nefesi tutarız. Son olarak 8’e kadar sayarak tuttuğumuz nefesi veririz. Bu tekniği 4 kez tekrarlamak, ciğerlere daha fazla oksijen dolmasına ve parasempatik sinir sistemini rahatlatmasına yol açar.

Kontrollü ve yavaş nefes egzersizi:

Bu temel nefes egzersizi yönteminde, dik oturup omzumuzu hafif geriye iteriz. Burnumuzdan yavaş ve derin bir nefes alırız. Ardından dudağımızı balon üfler gibi büzerek nefesimizi hafifçe dışarı veririz. Bu yöntemi 5 dakika süreyle uygulayabiliriz.

Doğru nefes almak; stres, anksiyete, panik atak ve depresyon başta olmak üzere birçok ruhsal rahatsızlığı azaltır, zihnimizi daha berrak hale getirir. Gün içerisinde birkaç dakikamızı ayıracağımız nefes egzersizi, zamanla dikkatimizin dağılmasını engelleyip, odaklanmamızı kolaylaştıracak ve uyku düzenimizi iyileştirecektir.

Nefes egzersizlerini destekleyici nitelikte uygulanabilecek yoga ve meditasyon ile iyi hissetme sürecimizi bir üst boyuta taşımamız mümkün olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 30 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sedef Yıldırım

Psikolog ve Türk İşaret Dili Eğitmeni Sedef Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Okul sürecinde Walt Disney World Florida-Amerika’da üç ay süre ile çocuklar ve aileleri ile birebir ilgilenme fırsatı bulduğu tema parklarında çalışmıştır. Mezuniyetinin ardından bir süre Medical Park İzmir Hastanesi’nde görev aldıktan sonra, kurucusu olduğu Sedef Yıldırım Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışan kabulüne başlamıştır ve halen devam etmektedir. Down sendromlu ve otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarla çeşitli gönüllü çalışmalar yürüten Psikolog Sedef Yıldırım, üyesi olduğu kuruluşlarda, derneklerde ve çeşitli okullarda sunum ve söyleşiler gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda Ege Bölgesi’nde işitme engelli vatandaşlarla işaret dilinde görüşme yapan tek psikolog olma özelliğini taşımaktadır ve işar ...

Etiketler
Psikolog
Psk. Sedef Yıldırım
Psk. Sedef Yıldırım
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube