Nedir bu obsesif kompülsif? hayatımızda etkisi olan okb

Nedir bu obsesif kompülsif? hayatımızda etkisi olan okb

Son dönemde hayatımızda sıkça ismini duyduğumuz, özellikle dizilerimizde de, kendi yaşantımızda da gördüğümüz pandemi süreciyle daha çok hayatımıza giren OKB nedir?  Aslında baktığımızda hepimizin belirli kişilik özellikleri var. Hepimiz narsisizm, obsesif, bağımlı, sınır kişilik özelliklerini taşıyoruz ama bunlar belirli ölçülerde ve kişilik bozukluğuna gitmeyecek boyutlardalar. Peki bunlar arasından OKB nedir?

Gelin hep birlikte bakalım. Obsesyon, insanların sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur. Kısacası, obsesyon tekrarlayan düşünceler, kompulsiyon ise sürekli tekrar eden davranışlardır. Peki belirtileri nelerdir ve neden olur? Kesin olarak bilinmese de obsesif kompulsif biyolojik, genetik etkenleri olduğu kadar çevresel etkilerinin de olduğu söylenmektedir. Özellikle çocukken yaşadığımız anne baba tutumları, travmalar bizim gelecekteki kişilik özelliklerimizin şekillenmesinde en büyük etkenlerden biri. Buna örnek olarak şu anda ekranlarda olan "Masumlar Apartmanı" dizisini verebiliriz. Dizide anlatılan başrolde OKB çok güzel bir şekilde anlatılmaktadır. OKB'nin tiplerini bize çok güzel anlatmaktadır. DSM V'te OKB'ye bağlı bozukluklar olarak geçen türler bulunmaktadır. Bunların dışında OKB'nin kendi içinde de tipleri vardır. Şüphe/kontrol, düzen/simetri, uygunsuz düşünce (dinsel, cinsel, saldırgan) batıl düşünce  ve istifleme olarak düşünebiliriz. Başrol karakterde çoğu türünü görmekteyiz. OKB'nin tedavisinde ilaçlı destek, bilişsel davranışçı psikoterapi ile yardım edilebilir. Peki bizim yakınımızda olursa bize düşen görevler nelerdir? Tedavi sürecinde aileler ve yakınlar hastaya sosyal destek vermelidir ve yanında olduklarını hissettirmelidir. Yine dizideki başrol karakterine baktığımızda ailesinde göremediği sevgi, çocukluk çağında yaşadığı travmalar her yönden olan OKB'ye neden olmuştur. Pandemi dönemi ile birlikte hepimizin kişilik özelliklerinde bulunan OKB tetiklenmiş olabilir, kontrolü bizde olduğu sürece ve farkında olduğumuz sürece bu durum bizim için endişe yaratmamalıdır. Unutmayın biz çok değerliyiz, bazen sadece kendimize daha sevgiyle bakabilmeliyiz. Her şey bizde:) Sağlıkla, keyifli okumalar dilerim.

Bu makale 3 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Gizem Aksümer

7 Mart günü Ankara’da doğdum. Üniversite eğitimimi, Başkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Anabilim Dalı’nda tamamladım. Meslek hayatıma öncelikli olarak özel bir kurumda başladım. Lise grubuyla çalıştım. Daha sonra, ülkemizde çok kampüsü bulunan ve tanınmış bir kurumda ortaokul seviyesinde çalışmaya başladım ve hâlâ çalışmaktayım. Aynı zamanda okurken yaptığım stajlar içinde bir devlet meslek lisesinde psikolojik danışman, bir özel okulda ilkokul kademesinde psikolojik danışmanlık ve Çankaya Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde psikolojik danışman olarak staj yaptım. Okul hayatımda da, çalışma hayatımda da çok fazla kongre, sempozyum ve seminerlere katıldım. Özellikle ilgi alanlarım arasında klinik, küçük yaş grubu ve ergenlik bulunmaktadır. Bunların dışında 1-Oyun Terapisi Uygulayıcısı, ...

Etiketler
Obsesif kompülsif
Psk. Dan. Gizem Aksümer
Psk. Dan. Gizem Aksümer
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube