Nedir bu jinekomasti?

Nedir bu jinekomasti?

Jinekomasti erkek memesinin normalden büyük ve belirgin olmasıdır. Jinekomasti operasyonunda meme düzleştirilir, göğüs kafesi konturları düzeltilir.

Erkek memesi kadınlarda olduğu gibi meme bezleri ve yağ dokusundan oluşur. Bazı erkeklerde meme beklenenden büyük olabilir, bu durum “jinekomasti” olarak adlandırılır. Erkeklerde büyük bir sıkıntıya neden olan bu durumun çözümü çok kolaydır.

Bu hastaların çok büyük kısmında hormonal bir patoloji yoktur.

Operasyondan once meme USG yapılması uygulanacak tekniğin belirlenmesi açısından çok yararlıdır. Bu tetkik memede hangi dokunun (yağ dokusu mu, meme bezleri mi) daha çok olduğunu gösterir.

Eğer meme yağdan zenginse yağ emme (liposuction) yoluyla sorun giderilebilir. Bu yöntemin en büyük avantajı sinek ısırığı büyüklüğünde bir kaç delikten yağın alınabilmesidir. Böylece memede dikkat çekecek hiç bir iz olmadan jinekomasti düzeltilir. Çoğu hastanın ameliyat olduğu gün hastaneden taburcu olması mümkündür. Birkaç günlük dinlenme sonrası iş ve sosyal hayata dönmek mümkündür. Operasyondan sonra korse kullanılması çok önemlidir. Ancak kullanılacak korse kuşak şekilndedir, giysinin altında belli olmaz ya da hareket kısıtlılığı yaratmaz. Daha ileri evre büyük boyutlu memelerde bile bu yöntem yeterli bir tedavi sağlar. Çünkü işlem sonrası ciltte “kontraksiyon” denen sıkılaşma olur, ilk günler bollaşmış gibi görünen cilt birkaç hafta içinde toparlanır.

Eğer meme meme bezleri açısından zenginse liposuction ile istenen küçülme sağlanamaz, bu durumda kesi yapılarak meme bezlerinin çıkarılması gerekir. Bu durumda da hastaların büyük çoğunluğunda meme başı kenarına, kahverengi meme başı ile normal cilt arasına gizlenen 2-2,5 cm’ lik bir kesiden tüm meme dokusunu çıkarmak mümkündür. Bu kesi kamufle edildiği bölge nedeniyle ancak yakından bakıldığında anlaşılan bir iz bırakacaktır. Eski yöntemlerde çok daha büyük izler oluşturuluyordu, hatta kadın memesi küçültme ameliyatı kesileri kullanılıyordu, ancak günümüzde bu kesi çok nadiren, ileri derecede büyük memeye sahip olgular dışında kullanılmamaktadır.

Jinekomasti onarımı liposuction gibi estetik prosedürlerle birlikte uygulanabilir..

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli

Doç. Dr. Özlem KARATAŞ SİLİSTRELİ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında birincilik başarısıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1992 - 1998 yılları arasında yine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

1998 - 2013 Yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman ve Şef Yardımcısı olarak görev almış, 2008 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde şu an Onkoloji ihtisasına devam etmekte olan Doç. Dr. Özlem KARATAŞ SİLİSTRELİ, mesleki çalışmalarına ise, İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Jinekomasti nedir
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube