Kırışıklık tedavisi ve hyalüronik asit türevleri

Kırışıklık tedavisi ve hyalüronik asit türevleri

Yüzdeki yaşlanma belirtilerini gidermek ve daha genç, daha taze bir yüz görünümü elde etmek için çeşitli estetik cerrahi yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden istenilen sonucu elde edebilmek, ancak doğru yaş grubunda doğru teknikleri kullanarak sağlanabilir.

Henüz yüzde ielri doku sarkmaları ve ciddi doku erimelerinin oluşmadığı, sadece ince kırışıklıkların çok hafif sarkmaların ve minimal doku kayıplarının var olduğu 30' lu yaşlarda yüz germe gibi ameliyatlara gerek kalmadan, yapılabilecek tedaviler de hastaya istediği sonucu verebilmektedir. Bu yöntemler yağ ve dolgu maddesi enjeksiyonları, özel askı dikişi uygulamaları gibi uygulamalardır. Bu yazımda size en sık kullanılan dolgu maddelerinden biri olan hyalüronik asit türevlerinden söz etmek istiyorum.

Hyalüronik asit; insan vücudunda bir yapı taşı olarak her türlü dokuda bulunmaktadır. Dolgu maddesi olarak kullanılan hyalüronik asit bakteri fermantasyonu ile laboratuvarda üretilmektedir. Üretildikten sonra saflaştırılıp dokuda kalma süresini uzatmak için kimyasal stabilizasyona uğratılır. Herhangi bir şekilde alerjik reaksiyonlara sebep olmaz.

Hyalüronik asit türevi maddelerin yüzde genellikle, glabella dediğimiz iki kaş arasındaki kırışıklıklar, ağız çevresi ince kırışıklıkları, dudak kalınlaştırma, nasolabial oluk dediğimiz burundan ağız köşesine uzanan hattın çöküklüğünün giderilmesi amacı ile kullanılır. Hayalüronik asidin bazı türevleri ise genlikle eldeki yaşlılık belirtilerinin giderilmesi, dekolte ve boyun bölgesindeki kırışıklıkları tedavisi için kullanılmaktadır.

Kırışıklık tedavisi için uygulanacak 2 türlü enjeksiyon tekniği vardır.

-İnce hat tekniği: bu teknikte iğne kırışıklığın ortasına sokularak yavaşça geri çekilirken hyalüronik asşt verilmelidir, her çizginin boyutu 10 mm civarında olmalıdır.

-Nokta enjeksiyon tekniği: kırışıklığın uzunluğu boyunca bir dizi enjeksiyon yapılır bu noktalar birbirine yakın olduğu için deri altında birleşerek sürekli bir çizgiye dönüşür.

Hyalüronik asit türevleri etkisini hacim yaratarak göstermektedir. Doğrudan derinin dermis dediğimiz tabakasına verilirler.

Enjeksiyonlar sırasında lokal şişlikler olabilir bu da tedavinin seviyesini değerlendirmeyi zorlaştırabilir, bu nedenle rötuş yapılacak ise bu şişliğin tamamen geçmesi ve hastanın daha doğru şekilde değerlendirilmesi için 2-4 hafta beklenmesi gereklidir. Unutulmaması gereken önemli şey hyalüronik aist türevlerinin kalıcı olmadığı ve devamlı etki isteniyor ise 6 ayda bir tekrarlanması gerektiğidir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1966 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1 yıl kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptıktan sonra bu bölümden ayrılarak 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Anabilim Dalı'nda eğitimine devam etmiştir. 1999 yılında ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Yurtdışında da pek çok çalışma yapmış olan Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1998 yılında Atlanta -ABD’de Emory University’de Araştırma Görevlisi olarak bulunmuş olup burada Endoskopik Plastik Cerrahi, Mikrocerrahi ve Rekonstrüktif Meme Cerrahisi ile ilgili konularında çalışmıştır. Ayrıca Emory Clinic ve Paces P ...

Etiketler
Kırışıklık tedavisi ve hyalüronik asit türevleri
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube