Neden yağlanıyoruz ?

Bugün çoğu kişinin problemi haline gelen yağlanmadan bahsedelim. Neden yağlanıyoruz ?

Neden yağlanıyoruz ?

Bugün çoğu kişinin problemi haline gelen yağlanmadan bahsedelim.

Neden yağlanıyoruz ?

Vücudun yağları depolaması için yani yağlanma için iki önemli uyaran var. Bunlar kan şekeri ve insülin düzeylerinin yüksek olması.

Bu değerler neden yükselir ?

Karbonhidrat ve protein açısından zengin beslenme bu değerlerin yüksek olmasına neden olur. Sık sık beslenmek de bu nedenler arasındadır.

Bu değerler yağlanmaya nasıl etki ediyor ?

Kan şekeri ve insülin değerlerinin yüksek olmasının nedeni vücuda alınan KARBONHİDRAT ve PROTEİNden kaynaklanıyor. Bu değerler yüksek olunca vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmak ister ve yağları depolar. Çünkü zaten fazla miktarda karbonhidrat tüketilmiş vücut ilk önce bunları enerji olarak kullanır yağları ise depolar. Depolanan yağlarda yağlanma olarak bize geri döner.

İşte yağlanmanın özü bu. Neden yağlandığınızı artık biliyorsunuz.

Yağlanmayı önlemek için ne yapmalıyız ?

Yağlanma için iki önemli uyaran olduğundan ve bu uyarıların kan şekeri ve insülin düzeylerinin yüksek olması olduğundan yukarıda bahsettim. O zaman yağlanmayı önlemek için bu uyaranları düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlerin neden yükseldiğinden de yukarıda bahsettim. Karbonhidrat ve protein açısından zengin beslenme ve sık sık beslenme en önemli iki neden.

O zaman biz ne yapacağız ? Yükselmesine neden olan şeylerin tam tersini yapacağız.

Karbonhidratı olabildiğince hayatımızdan çıkaracağız, almamız gerektiğini kadar protein alacağız. Ve bu ikisi yerine sağlıklı yağları hayatımıza ekleyeceğiz. Sık sık yemeyeceğiz, ara öğün mantığından uzaklaşacağız, öğün aralarını uzatacağız. Düzenli oruç tutacağız.

Bunlar aklınıza bir şey getirdi mi ?

Ketojenik beslenme ve Intermittent Fasting. Aklın yolu birdir.

Bu makale 8 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ersan Yavuz Yılmaz

2019 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden iyi bir derece ile mezun oldum. Okul stajı, aile sağlığı merkezi stajları, hastane stajları, huzurevleri stajları, özel sektör stajları yaptım. Mezun olduktan kısa bir süre sonra iş hayatına başladım. Ve sizlere doğru bilgileri aktarmaya devam ediyorum. Günümüzde hiçbir şey sabit kalmıyor her şey değişiyor. Buna sağlık da dahil. Eskiden ve günümüzde de bize dayatılmaya çalışılan yanlış bilgileri size gösterip bu bilgilerin doğrularını hep beraber öğreneceğiz. Beraber çalıştığımız süreçte sadece kilo verip-almayacaksınız en önemli kısım olan sürdürülebilirliği de öğrenmiş olacaksınız. Yanlış bilgilerden kurtulup doğru bilgiler ışığında yolumuza devam edeceğiz.  Ben bu yolda yürümeye hazırım peki ya siz hazır mısınız ? Hazırsanız sizi de bu güzel yolculuk için bekliyorum ...

Etiketler
Yağ türleri
Dyt. Ersan Yavuz Yılmaz
Dyt. Ersan Yavuz Yılmaz
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube