Neden su içmeliyiz?

Neden su içmeliyiz?

SU VE ÖNEMİ

 

                    Su, hayatımızı devam ettirebilmemiz için en önemli besin öğemizdir. Dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel ihtiyaç olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim önem taşımakta olan su bedenimizin %65’ini oluşturmaktadır.

 

 SU NE İŞE YARAR?

                   Vücudumuzdaki bütün hücrelerin çoğunluğunu su oluşturmaktadır. Hücrelere besin ve oksijen taşıyarak, atıkları uzaklaştırarak kan ve lenf sistemlerimizin en büyük kısmını oluşturur. Böbreklerimizin toksik maddelerden temizlemesine yardımcı olur. Kan basıncımızı kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine yardımcı olur. Sıcak havalarda vücudumuzu serin tutar ve soğuk havalarda vücut izolasyonunu sağlar. Vücudumuzun ihtiyacı olduğu birçok iz mineralleri almamızı sağlar.

                     Su; bütün bu faydalarının yanında aynı zamanda kilo vermemizde ve kilomuzu korumamızı da yardımcı olmaktadır.

 

SU İÇMEK NASIL ZAYIFLATIR?

 

                   Çoğumuz suyun değerini önemsememize rağmen sürekli kilo kaybı için en pratik formül olarak kullanırız. İnanılmaz gibi geliyorsa da su kilo kaybetmekte ve bir daha almamak için ideal bir alternatiftir.

                    Su iştahı doğal olarak bastırır ve bedenin depolanmış yağlarını metabolize etmesine yardımcı olur. İncelemeler ve yapılan araştırmalar göstermiştir ki alınan su miktarı azaltılınca vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlamaktadır. Sebebine gelince böbrekler yeteri miktarda su alamadığında iyi çalışamaz böyle olunca da yükün bir kısmı karaciğere kalır. Karaciğerin başlıca görevi depolanmış yağları bedenin kullanabileceği enerjiye dönüştürmektir. Bu durumda karaciğer böbreklerin işini de üstlenirse tam kapasite ile çalışamaz ve giderek daha az yağ mobilize etmeye başlar. Bu da yağların vücutta toplanmasına dolayısı ile kilo kaybının durmasına neden olur.

                    Bedeninizde su atamamak sizin için sürekli bir sorun ise sebebi de fazla tuz olabilir. Ne kadar fazla tuz yerseniz bedeniniz bunu sulandırmak için o kadar fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Şişmanların daha çok suya ihtiyaçları vardır. İri kişilerin metabolik yükleri fazladır.

                    Su kasların dengesini sağlar. Çünkü kasların kasılma anındaki doğal fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Kurumayı ve kilo vermeden kaynaklanan deri sarkmalarını önler. Bedenin atıklardan kurtulmasına yardımcı olan su konstipasyon(kabızlık) problemini de önler. Su bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı için yukarda sayılan tüm nedenler ve bağırsakların çalışmasını sağlaması nedeniyle kilo kaybetmek için su içmek gerekir.

GÜNDE NEKADAR SU İÇİLMELİDİR?

                Su yaşamımızda vazgeçilmez olmasına rağmen temel problem ,su içme kültürünü geliştiremeyişimizdir.              

                Bir yetişkin günde aşağı yukarı 12 bardak su kaybeder. Bu nedenle kaybedilen suyun yerine konulması gerekir. Su haricinde içtiğimiz diğer içeceklerden su ihtiyacımızı karşılayamamaktayız. Bu nedenle kaybettiğimiz suyun yerine konması ve vücudumuzun fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için günde 2-2,5 lt su içilmelidir. Eğer egzersiz yapıyorsanız, yahut havalar sıcak ve kuruysa tüketilen su miktarı arttırılmalıdır. Hem kendimiz hem de çocuklarımız için su içme kültürünü kazanmalıyız. İşte ya da evde mutlaka suyu yakınlarımızda tutmalıyız. Hatta su içmeyi kendimize hatırlatmalıyız. 

                 Sonuç olarak yeterli miktarda su içilerek;

Depo su atılınca şişmeler azalır, karaciğerin iyi çalışınca daha çok yağ yakılır ve susama hissi geri gelerek açlık hissi azalmış olur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mehlika Öktem Boz

Diet Time Polikliniğinin kurucu diyetisyeni Mehlika Öktem Boz 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin farklı klinik ve polikliniklerinde toplu beslenme hizmetinde bulundu. Endokrin ve dahiliye polikliniklerinde klinik diyetisyeni olarak görev aldı. 2004 yılında özel bir zayıflama merkezinde obezite tedavisinde diyetisyen olarak çalışmaya başladı. Dünya mutfaklarına olan ilgisi nedeniyle bir süreliğine Fransa ve İtalya’da bulundu (Sommier de Villa Nime,Fransa - Seggiovia Monte Solaro Roma, İtalya). 2005 yılında Türkiye’de bir diyetisyenin kurduğu ilk poliklinik olma ünvanına sahip Diet-Time Polikliniğini açtı.O tarihten bu yana profesyonel ekibiyle danışanlarına sağlıklı beslenme ve diyet hizmeti sunmakta ve kurumsal besle ...

Etiketler
Su içmek
Dyt. Mehlika Öktem Boz
Dyt. Mehlika Öktem Boz
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube